Handgjorda täcken till neonatal

Representanter från sygruppen Eds quiltare har lämnat över 38 stycken handgjorda babytäcken till neonatalavdelningen på NÄL. Täckena har under en tid ställts ut på Bengtsfors konsthall men ska nu börja användas av för tidigt födda barn som vårdas på avdelning 34.

Ett tiotal personer i sygruppen Eds quiltare har under våren haft som projekt att sy babytäcken. 38 stycken täcken har skänkts till avdelning 34, NU-sjukvårdens neonatalavdelning, där bland annat för tidigt födda barn vårdas.

Märta Carlsson har sytt de flesta av täckena och det var hon som kom med förslaget till projektet.

– Jag och min sykompis fick idén när vi på sjukhuset i Karlskrona såg en utställning med handgjorda babytäcken. Det stod att när utställningen var över så skulle de täckena skänkas till sjukhusets neonatalavdelning. Då bestämde vi oss för att göra samma sak, säger hon.

Märta Carlsson har personlig erfarenhet av neonatalavdelningen och berättar att hon därför känner starkt för just denna avdelning.

– Att skapa dessa täcken har varit en bit av bearbetningen av mina upplevelser, säger hon.

Lena Vänerö, avdelningschef på neonatalavdelningen, tycker det är jätteroligt med dessa täcken.

– Det är ofta en omtumlande upplevelse för föräldrarna att vara med sitt barn på neonatal. Då känns det bra att kunna lämna över en gåva vid hemfärd som blir ett fint minne för familjen, säger Lena Vänerö.

Eds quiltare gillade detta projekt så mycket att de redan har en ny idé på gång.

– Vi har nu tankar på att sy örngott och skänka till cancersjuka barn på NÄL, berättar Märta Carlsson entusiastiskt.  

Lena Vänerö (till vänster), avdelningschef på neonatanavdelningen, har fått 38 stycken babytäcken från Berit Kylander, Märta Carlsson och Barbro Servinsson-Anker, representanter från sygruppen Eds quiltare.

Vad är quilt?

Quilt är det engelska ordet för det som på svenska kallas lapptäcke. Men idag används begreppet quilt ofta för de mer avancerade mönster som exempelvis Eds qulitare skapat på de babytäcken som skänkts till NU-sjukvårdens neonatalavdelning.


Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:18