Det här behöver du veta inför ditt besök i NU-sjukvården

Uppdaterad:
Publicerad:
Två medarbetare i entrén på Uddevalla sjukhus med visir och munskydd

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Ska du besöka NU-sjukvården? I pandemitider finns det några saker som är extra viktiga att tänka på.

”Ska jag komma på mitt bokade besök?” Den frågan ställer sig många patienter i coronatider. Svaret är ja – om du inte har symtom som hosta, andningsbesvär eller feber, då måste du kontakta mottagningen.

Så här säger Majvor Martinsson, chefläkare i NU-sjukvården:

– Var inte rädd för att komma till sjukhuset. Inom sjukvården görs många åtgärder för att patienter inte ska bli smittade och även om det inte finns hundraprocentiga system är risken att bli smittad betydligt större i samhället än på sjukhuset.

Kom ensam till ditt besök

För att minska smittspridningen av covid-19 råder besöksförbud i NU-sjukvården. För dig som är kallad till någon av våra mottagningar innebär det att du ska komma ensam till ditt besök.

Närstående eller ledsagare tillåts bara följa med efter överenskommelse med mottagningen. I det fallet tillåts bara en (1) medföljande som måste vara fri från symptom på luftvägsinfektion (till exempel hosta, andningsbesvär eller feber).

Medföljande utan överenskommelse med mottagningen hänvisas till att vänta utanför sjukhuset eller i kafeterian om det inte är möjligt.

Barn (under 18 år) kan alltid ha med sig en (1) ledsagare till besöket på mottagningen.

Använd munskydd i vårdlokaler

Som ett tillägg till redan gällande åtgärder för att minska smittspridning av covid-19 rekommenderar Västra Götalandsregionen att du använder munskydd i vårdlokaler där mer än en person vistas samtidigt.

Patienter, besökare och ledsagare erbjuds munskydd vid inpassering via entrén på sjukhuset eller öppenvårdsmottagningen. Där finns också information om hur du tar på och av munskyddet på ett korrekt sätt.

Rekommendationen gäller inte barn födda 2005 och senare.