Yngre och ovaccinerade - det är de nya patienterna i covidvården

Lennart Wernbro, Anette Bjerke och Ewa Wennerholm

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Smittspridningen ökar och alltfler personer behöver sjukhusvård för sin covid-19. Patientgruppen är yngre än tidigare och ovaccinerade. På avdelning 27 infektion ser överläkare Lennart Wernbro, vårdenhetschef Ewa Wennerholm och undersköterska Anette Bjerke med oro på utvecklingen. "Kan den nya vågen inte hindras av vaccination, så kan den åtminstone dämpas."

I ett av patientrummen på avdelningen ligger en man i 45-årsåldern. Framför munnen har han en syrgasmask, för att hjälpa den av covid-19 nedsatta andningen. Hur länge han har vistats på sjukhuset kan han inte svara på, dagarna flyter ihop, men dagen han upptäckte att han var sjuk minns han.

– Det var en het sommardag, och arbetet på gården var i full gång. Det var tufft, varmt och det gick åt mycket vatten. Det kändes som att huvudet kokade och jag blev helt orkeslös. Till slut förstod jag att det var något allvarligare än värmeslag så jag sökte vård.

"Personalen på IVA helt fantastisk"

På sjukhuset visade det sig att syresättningen var mycket låg och att febern låg på 42 grader. Läget blev snabbt kritiskt och patienten flyttades till intensivvårdsavdelningen (IVA).

– Jag var extremt rädd men personalen var helt fantastisk, de fanns på en armlängds avstånd hela tiden, säger han och visar den dagbok han fått med från tiden på IVA, med foto och text från varje dag.

Epidemi bland ovaccinerade

På flera sätt är mannen ett typexempel på den patientgrupp som nu vårdas för covid-19: han är man, han är under 65, han har inga underliggande risksjukdomar och han är ovaccinerad.

– Nu är 75 procent av de som testar positivt under 40 år. Kanske känner man inte att man är i riskzonen, när man varken gammal eller har en underliggande sjukdom och väljer därför bort vaccination, säger Lennart Wernbro.

– Det vi ser nu är en epidemi bland ovaccinerade. Slutsatsen måste bli att vaccinet är effektivt och alla som har möjlighet bör vaccinera sig för sin egen och andras skull.

Håll avstånd och vaccinera dig

Med ett och ett halvt år pandemi bakom sig är Lennart och kollegorna trötta men upprepar budskapen som klingat likadant hela tiden:

– Håll avstånd både på jobbet och privat och gå och vaccinera dig, även om du har haft covid-19! Undvik att vara i sociala sammanhang om du inte måste. Vi här i NU-sjukvården kan dra vårt strå till stacken genom att själva följa råden och samtidigt uppmana nära och kära att göra detsamma, säger Ewa Wennerholm.

"Fortsätt att visa respekt"

I patientrummet tar den covidsjuke mannen en extra luftrörsvidgande inhalation. Under hela pandemin har han och familjen varit noga med att hålla fysiskt avstånd. Hur han ändå blev smittad vet han inte, även om han misstänker att det var på jobbet.

– Det räcker att en enda person gör fel för att sprida smittan. Därför måste vi fortsätta visa respekt för andra människor.