Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccinationsmottagningarna packar ihop

Anette Nyström, Åsa Meijer och Lena Wireby

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

35 000 givna doser. Det är resultatet när NU-sjukvårdens vaccinationsmottagningar stänger verksamheten efter en vår med vaccination mot covid-19. ”Det har varit enormt mycket att göra hela tiden men jag har haft så positiva och glada medarbetare som alla varit helt otroliga på att ställa upp”, säger Annette Nyström, enhetschef för mottagningarna.

Ja, vaccinationsmottagningarna har stött på flera utmaningar sedan planeringen för vaccinationen mot covid-19 startade i slutet av 2020. Uteblivna leveranser, överblivna doser och rapporter om misstänkta biverkningar är bara några exempel.

– Den största svårigheten har nog varit att anpassa bemanningen till vaccintillgång och vaccinleverans. När vaccinleveranserna uteblev i februari hade vi ett extra tufft läge när vi tvingades avboka personal som var schemalagda att arbeta, säger Annette Nyström.

Helt nytt uppdrag för ekonomer

Väldigt få – om ens någon – hade innan vaccinationsmottagningarnas öppnande erfarenhet av massvaccination i samma skala. Bland de som snabbt kastades in i nya arbetsuppgifter fanns ekonomienheten, som hjälpte till att bemanna bokningstelefon, ankomstregistrering, bokning av dos 2 och registrering i Svevac.

– I början var det ju klart lite ovant speciellt att jobba i ELVIS, som var helt nytt för oss. Men vi vande oss fort! Jag är så glad och tacksam över mina medarbetare som har en enorm flexibilitet och anpassningsförmåga, säger Åsa Meijer, enhetschef på ekonomienheten.

”Bemötandet helt fantastiskt”

Även om trycket stundtals varit högt och vaccinationsarbetet tagit mycket tid från ordinarie arbetsuppgifter, har stämningen varit god enligt Åsa Meijer:

– Bemötandet från patienterna och medarbetarna som har ringt till bokningstelefonen har varit helt fantastiskt. I princip alla jag har pratat med har varit positiva och supertrevliga. Jag tror aldrig att jag har fått höra så många levnadshistorier från underbara pensionärer!

Flera orsaker till fungerande verksamhet

Teamledaren Lena Wireby, till vardags utvecklingsledare på område II, delar samma bild.

– Deras glädje har blivit vår glädje och batteriladdare.

Genom sin roll har hon arbetat med många av vaccinationsmottagningarnas medarbete.

– Glädjen, gemenskapen och teamkänslan har verkligen varit unik. Här har samtliga funktioner varit avgörande länkar för hela kedjan och alla har känt sig behövda. Det i kombination med det viktiga och brådskade uppdraget vi har haft och att vi dagligen har träffat mycket nöjda och förväntansfulla personer, tror jag har varit avgörande för slutresultatet.

Flera lärdomar

Nu packas vaccinationsmottagningarna ihop och medarbetarna på mottagningarna återgår till ordinarie jobb, pensionärsliv eller andra arbeten. Vaccinationerna mot covid-19 fortsätter hos primärvården och andra vaccinatörer som har avtal med Västra Götalandsregionen.

Annette Nyström och alla andra som har varit delaktiga i vaccinationsmottagningarnas verksamhet tar med sig många erfarenheter från de senaste månadernas arbete.

– Får vi samma uppdrag igen så är startsträckan mycket kortare. Samtidigt finns flera lärdomar, bland annat runt schemaläggningen och introduktionen, att dra.

Bemanning av vaccinationsmottagningarna

Totalt har vaccinationsmottagningarna sysselsatt 241 medarbetare. Många har lånats ut från sina ordinarie verksamheter och drygt hälften har timanställts. Bland dem finns både pensionerad vårdpersonal och arbetssökande som fått anställning som värdar eller administratörer. Utöver det har 25 personer jobbat med beställning, inköp, material, säkerhet, behörigheter, rutiner, tidsregistrering, lokalfrågor med mera.

Senast uppdaterad: 2023-05-19 09:41