16-månader med pandemi - här är NU-sjukvårdens kurva

NU-sjukvårdens covid-19-kurva

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Sedan pandemins start, i mitten av mars förra året, har NU-sjukvården vårdat drygt 4 850 patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19. Av dem har cirka 1 770 varit bekräftat smittade. Drygt 200 patienter har behövt vård på IVA, intensivvården. Första vågens topp var den 9 maj förra året, den andra vågens topp kom den 17 december.

− Så här ser den ut, kurvan för hur många patienter med covid-19 som NU-sjukvården vårdat under 16 månader med pandemin, och hur många av dem som behövt intensivvård (IVA), säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör.

I grunden är Anders Kullbratt sjuksköterska och under våren var han en av cirka 240 medarbetare som tog pass på NU-sjukvårdens vaccinmottagningar.

− Detta har vi klarat av, säger han. Men vi har också gett vård till alla dem som akut behövt specialistvård på sjukhusets mottagningar och avdelningar. Denna sommar behöver våra medarbetare sin semester mer än någonsin.

− Det kan innebära att vissa patienter får vänta längre än vad vi önskar, kanske på akutmottagningen eller för en uppföljning på någon av våra mottagningar.

− Vi ber om din förståelse och skickar med en allmän uppmaning: Ta hand om dig, nu i sommar! Vi finns här, om du behöver, men vi hoppas att du slipper besöka oss, och bara kan njuta och må gott. 

− Till sist, för din egen skull, och andras, fortsätt att tvätta händerna och håll avstånd. Det beteendet skyddar även mot andra sjukdomar än covid-19.

VGR:s statistik om covid-19