Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stegvis avveckling av besöksförbudet

NU-sjukvården har infört en stegvis avveckling av besöksförbudet. Från den 1 juli tillåts en (1) symptomfri anhörig eller ledsagare att följa med på mottagningsbesök, med vissa få undantag. En öppning av sjukhusentréerna förväntas kunna ske den 1 september. Besöksförbudet till inneliggande patienter kvarstår till den 1 oktober.

Orsaken till den stegvisa avvecklingen av besöksförbudet är Smittskydd VGR:s avrådan att öppna sjukhusen, med hänvisning till spridningen av den mycket smittsamma deltavarianten av coronaviruset.

– För att öppna säkert behöver det göras i flera steg och med följsamhet till att avstånd hålls i bland annat väntrum, på mottagningar och i hissar, säger Aino Kempe, hygiensjuksköterska på vårdhygien i NU-sjukvården.

Observara att nedanstående datum kan komma att ändras.

Steg 1: 1 juli 2021

  • Patient som besöker mottagningar/avdelningar för vård och behandling får ha med sig en (1) symptomfri närstående/ledsagare. 

  • OBS! Undantag från ovanstående: Detta gäller tills vidare inte för kvinnoklinikens mottagningsbesök, till gynekologisk mottagning och obstetrisk mottagning.
  • Besöksförbudet till inneliggande patienter kvarstår.

Steg 2: 1 september 2021

  • Huvudentréerna öppnas - patienter och besökare behöver inte längre passera via entrévärdar.

Steg 3: 1 oktober 2021

  • Besökare (max 1 besökare/patient och tillfälle) till inneliggande patienter på avdelningar tillåts.

Steg 4: 1 november 2021

  • Möjlighet för patienter och besökare att till exempel besöka cafeterian.
Senast uppdaterad: 2021-07-05 10:47