Ny stötvågsmaskin ger bättre behandling för patienter med njursten

Uppdaterad:
Publicerad:
Stötvågsmaskin
Helena Perslow Berg, vårdenhetschef urologimottagningen, ligger på britsen och Inga-Lena Mörk, sjuksköterska i stenteamet, förevisar den nya maskinen.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Att drabbas av njursten är mycket smärtsamt och kan leda till komplikationer. Nu har NU-sjukvårdens urologimottagning på Uddevalla sjukhus utrustats med en ny stötvågsmaskin som ger säkrare och mer effektiva behandlingar för de drygt 350 patienter som sjukhuset behandlar för njursten varje år.

ESWL- eller stötvågsmaskiner används vid behandling av patienter med njursten. Urologimottagningens nya maskin är smidigare att använda för medarbetarna, eftersom den är lättare att ställa in. För patienterna blir behandlingen mer skonsam, eftersom den nya maskinen ger mer precision så att omgivande vävnad påverkas så lite som möjligt av stötvågorna. 

– Den nya maskinen är också mer effektiv än den tidigare vilket förhoppningsvis kommer att leda till kortare alternativt färre behandlingar för patienterna, säger Helena Berg Perslow, vårdenhetschef på avdelning 3 och urologimottagningen, Uddevalla sjukhus. 

– Den gamla var helt uttjänt. Det gick inte längre att hitta reservdelar och den hade redan gått några år över normal livslängd, säger hon.

Cirka 350-400 patienter behandlas för njursten hos NU-sjukvården varje år. Förhoppningen med den nya stötvågsmaskinen är att den ska klara av att behandla stenar som idag måste avlägsnas via operation på grund av deras läge, och som den gamla maskinen inte kunde nå.

Fakta: ESWL

ESWL eller extrakorporal stötvågslitotripsi är ett icke-invasivt behandlingsalternativ för patienter med njursten där en tryckvåg genereras utanför kroppen och leds genom huden mot stenen.

Behandlingen utförs på en specialkonstruerad brits. Genom olika vridningar placeras stenen i stötvågsfokus och läget kontrolleras med röntgen. Under behandlingens gång justeras stenläget genom rörelser i bristen. Behandlingen tar cirka 45 minuter och patienten får mellan 2 000 – 4 000 stötvågor. Beroende på stenens storlek kan det behövas fler än en behandling.

Mer information om ESWL på 1177.se