Entrevärdar och besöksrestriktioner från 9 december

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Från torsdag 9 december har NU-sjukvården entrévärdar och väktare på plats vid huvudentréerna på NÄL och Uddevalla sjukhus. Samtidigt återinförs generella besöksrestriktioner. Till skillnad från förra gången med besöksrestriktioner får närstående komma in på sjukhuset, det är antalet som begränsas.

− Närstående ger ett bra stöd för våra patienter, i situationer som kan vara påfrestande för individen, och kan dessutom bidra med nödvändig information till våra medarbetare, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

Huvudregeln inom NU-sjukvården är en-två medföljande, om inte verksamheterna gett andra besked.

Det finns redan nu enheter som har lokala besöksrestriktioner, på grund av svårighet att hålla avstånd i väntrum, exempelvis inom kvinnosjukvården, och de förändras inte av den nya generella besöksrestriktionen.

Erbjuder munskydd till patienter och besökare

En av entrévärdarnas uppgifter är att erbjuda patienter och besökare munskydd, i enlighet med VGR:s nya direktiv om munskydd som source control, som beskrivs i den senaste versionen av rutinen Generella åtgärder för att minska smittspridning av covid-19 inom vård, tandvård och omsorg 

− Source control handlar om att stoppa eventuell smittspridning från ett fåtal individer som kan vara infekterade, men som inte uppvisar symtom. Därför ska alla medarbetare bära munskydd under hela arbetspasset i vårdlokaler, och patienter och besökare erbjuds munskydd, både vid huvudentrén och på avdelningar och mottagningar.

Håll i, håll ut − och håll avstånd!

En annan viktig insats enligt rutinen är distansering i vårdmiljöer, och detta ligger i linje med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om att hålla avstånd i offentliga miljöer, som gäller från 8 december.

− Vi vet sedan förra vintern att detta med att hålla avstånd, tillsammans med god handhygien och att stanna hemma vid symptom, har effekt på smittspridning av virus. Förra säsongen hade vi i princip inga fall av säsongsinfluensa, RS-virus och calici (vinterkräksjuka), säger Björn Järbur.

− Denna höst kom smittspridningen av RS-virus igång ovanligt tidigt och har hittills varit större än vanligt. Nu kommer även signaler om spridning av säsongsinflunsa och calici.

− Alla de här virussjukdomarna kan innebära en ökad risk för behov av sjukhusvård - så vi kan alla hjälpa till att skydda oss själva och minska belastningen på vården, genom att följa rekommendationerna.

Fortfarande låg påverkan − men kan ändras snabbt

Antal bekräftade fall av covid-19 ökade med drygt 20 procent i Fyrbodal under vecka 48, och nu har VGR rapporterat det första fallet av den nya virusvarianten Omikron.

För tillfället ger covid-19 en låg påverkan på antalet inneliggande patienter, jämfört med för ett år sedan. De åtgärder som NU-sjukvården sätter in nu, som entrévärdar, besöksrestriktioner och munskydd, ska därför uppfattas som förebyggande.

− Vi vet sedan förra hösten hur snabbt det kan gå. I slutet av oktober 2020 hade vi noll patienter i en vecka, och bara två månader senare kom toppen på den andra coronavågen - då hade vi nästan 100 inneliggande patienter med bekräftad covid-19.

Personalvaccination med dos 3 har startat

En viktig skillnad mot förra hösten är dock att det nu finns vaccin mot covid-19  Nu har även personalvaccination med dos 3 inletts, för medarbetare som på daglig basis arbetar med patienter som riskerar att bli svårt sjuka av covid-19. Först ut var bland annat IVA, där de första doserna gavs den 2 december.