Blixthalkan ger fler brutna hand- och fotleder

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

När utomhustemperaturen först ligger runt nollstrecket och sedan sjunker, samtidigt som snön faller, då slår blixthalkan till. Det har resulterat i ökad belastning för NU-sjukvårdens ortopediverksamhet de senaste dagarna.

Maria Ahlgren är verksamhetschef för NU-sjukvårdens ortopediverksamhet som tar hand om de patienter, som har brutit benet, armen eller har en fraktur någon annanstans i kroppen.

− Brutna handleder är den klassiska fallolyckan när det är halka och snövallar på gator och trottoarer, säger hon. Men vi ser också fler axelfrakturer än vanligt just nu.

− Människor som ramlar tar instinktivt emot sig med händerna, oavsett om de faller framåt eller tappar fotfästet när fötterna glider undan, som när det är halt.

− Att sätta i händerna först vid ett fall är en skyddande reflex. Annars skulle fler bryta en höftled eller skada huvudet istället. Men vi ser också en viss ökning av fotledsfrakturer nu när det är halt.

Smärtlindring under väntetiden

När fler ortopedipatienter än vanligt söker hjälp på akutmottagningen blir väntetiden också längre just för den gruppen av patienter.

− Att bryta handleden, fotleden eller att få axeln ur led kan göra väldigt ont, men vår akutmottagning ger snabb smärtlindring till de patienter som behöver det, i väntan på att de ska bli röntgade och undersökta av läkare.

Halkan drabbar alla åldrar

Enligt MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, sker det varje vinter drygt 25 000 fallolyckor som medför skador som kräver sjukhusvård, på grund av snö och halka. Det är 60 procent av alla singelolyckor som drabbar fotgängare. Många är äldre och bensköra kvinnor, men långt ifrån alla.

− När halkan slår till får vi en ökning av patienter i alla åldrar, både män och kvinnor. Små barn är mer mjuka i skelettet än vuxna, därför klarar de sig ofta bättre, säger Maria Ahlgren.

− Men efter tioårsåldern hårdnar skelettet gradvis och tillväxtzonerna har växt till sig. Givetvis kan också barn få vanliga frakturer i armar och ben, men inte i samma utsträckning som vuxna.  

− Och äldre kvinnor är nog generellt mer medvetna om riskerna när det blir halt, de väljer att använda broddar på skorna, eller stannar rentav inne om det blir för besvärligt på gator och trottoarer.

Ta på broddar!

En smula eftertanke, broddar och rejäla vinterkängor, utan slitna sulor, det är Maria Ahlgrens recept för den som vill slippa hamna på akuten när halkan slår till.

− Fastighetsägare ska också tänka på att snabbt skotta undan snön, och helst inte bygga höga och breda snövallar som människor måste kliva över. Det är lättare att tappa balansen för den som blir tvungen ta ett stort steg.

− Ett annat råd är att grusa de trottoarer och gångar som du har ansvar för, och inte glömma trappan till huset. Hos kommunerna finns det isgrus att hämta, utan kostnad för hushållen, det är vanligt grus med ett saltlager.

− Salt kan visserligen förstöra fogarna för den som har en stentrappa, så att trappan behöver fogas om oftare. Men området i och runt trappor är farligare att ramla i, eftersom risken är större att du slår i huvudet om du halkar där.