NU-sjukvården sänker beredskapsnivån till stabsläge 3 juli

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Den 23 mars utlöste NU-sjukvården förstärkningsläge med anledning av coronapandemin. Drygt tre månader senare beslutade särskild sjukvårdsledning (SSL) den 3 juli att sänka beredskapsnivån till stabsläge.

– Under våren har vi byggt upp vår kapacitet för att klara den stora utmaning som det här virusutbrottet innebär. Nu ser vi att antalet insjuknade går ner och bedömer därför att vi inte längre behöver ha den dagliga styrning som vi fram till nu haft för att hantera covid-19-situationen, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

I och med att beredskapsläget sänks till stabsläge kommer SSL övergå till att ha avstämningar tre dagar i veckan, istället för varje dag. Sjukhuset kommer dock att fortsätta vårda covid-19-patienter precis som förut.

– Det här betyder inte på något sätt att vi blåser faran över. Vi har fortfarande en allvarlig situation och kommer att fortsätta följa situationen noga. Men vi vet nu vilka åtgärder vi behöver sätta in och har en beredskap för att snabbt ställa om vårt arbete om läget skulle förändras, säger Björn Järbur.