Isoleringsrum invigda på barn- och ungdomsavdelningen

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Den 15 januari var en STOR dag för NU-sjukvårdens yngsta patienter. Då invigdes två isoleringsrum på barn- och ungdomsavdelning 23 på NÄL.

Invigning, klippning av band

Verksamhetschef Ulrika Mattsson Kölfeldt och överläkare Ann Olsson klipper bandet.  

– Det här är så roligt och efterlängtat. Vi har väntat länge på det här. Nu får vi samma standard på vårdrummen för patienter som behöver isoleras som vuxensjukvården, säger verksamhetschef Ulrika Mattsson Kölfeldt.

Samma typ av isoleringsrum som i infektionssjukvården 

De nya rummen på barn- och ungdomsavdelningen är byggda enligt samma princip som de isoleringsrum som finns i NU-sjukvårdens infektionssjukvård. Rummen är tryckstyrdsventilerade och luften går i ett eget, inkapslat system. Patienter, anhöriga och även material förs in eller ut genom en sluss från utsidan av sjukhuset. 

På rummen finns egen kyl och egen toalett, som till och med är utrustad med en egen skölj. Allt för att kontakten mellan isoleringsrummet och den övriga avdelningen ska vara minimal.

För smittsamma eller infektionskänsliga patienter

De barn som kan behöva vårdas i isoleringsrummet är både de som bär på smittsamma sjukdomar, och barn som är infektionskänsliga och som behöver isoleras från andra av den anledningen. Det kan till exempel handla om barn med vattkoppor eller mässling, eller onkologipatienter.

"En stor dag"

Bygget startade i höstas. Äran att inviga rummen när de nu är färdiga att tas i bruk hade överläkare Ann Olsson fått. Hon är en av dem som länge arbetat för att barn- och ungdomsavdelningen, precis som vuxensjukvården, ska ha isoleringsrum.

– Detta är en stor dag, sade hon med ett leeende på läpparna, innan hon klippte bandet.