Coronapandemin föder utbildningsbehov

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Under de senaste månaderna har NU-sjukvården rekryterat cirka 70 nya medarbetare och 500 personer har fått andra arbetsuppgifter än vad de normalt utför. Tillsammans med Kunskapsförbundet Väst peppar och preppar NU-sjukvården både nya och befintliga medarbetare med kunskap de behöver.

Madeleine Mosrati och Ing-Marie Gustavsson Regnér är vanligtvis vårdlärare på vuxenutbildningen, en del av Kunskapsförbundet Väst. Sedan mitten av april befinner de sig dock under större delen av sin arbetstid på avdelning 65 på NÄL. Där hålls det utbildningar i bland annat basala hygienrutiner, venprovtagning och kontroll av vitala parametrar.
 
– Stämningen i grupperna har varit väldigt bra och vi möter mycket positiv respons från deltagarna, säger Madeleine Mosrati, som själv jobbade som sjuksköterska på NÄL för 20 år sedan.

”Uppskattar möjligheten att få öva i trygg miljö”

Utbildningarna hålls i mindre grupper, något som gör det lättare för deltagarna att både öva och ställa frågor i en trygg miljö.
 
– Deltagarna har en klinisk bakgrund men har kanske inte jobbat med patienter på många år. Ofta sitter tekniken bakom att exempelvis sätta kateter men man uppskattar möjligheten att få öva, säger Ing-Marie Gustavsson Regnér.

Nästan 500 deltagare sedan mitten av mars

Till en början anordnades utbildningarna av NU-sjukvårdens egna medarbetare men sedan en dryg månad tillbaka ligger alltså uppdraget hos lärare på Kunskapsförbundet Väst. Vårdavdelningar har bidragit med utrustning och material till utbildningarna.
 
– Sedan mitten av mars har vi utbildat nästan 500 deltagare, säger Lisa Borgmalm, HR-partner, som tillsammans med HR-kollegorna Josefin Söderqvist, Birgitta Pettersson, Carolina Lindblom och utbildningschef Johan Linder samordnar utbildningarna.

Vill skicka eloge till lärare

Varken Lisa Borgmalm eller Josefin Söderqvist har jobbat särskilt mycket med just utbildningsfrågor förut. Nyligen tillbakakomna från varsin föräldraledighet blev uppdraget en kickstart.
 
– Visst har arbetet varit tuffare än vanligt och vändningarna snabba. Samtidigt blir man glad över att så många vill vara med och bidra. Jag vill verkligen skicka en eloge till alla lärare som ställt upp, säger Josefin Söderqvist.