Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Efter förlossning

Textning till filmen:

Ett par timmar efter förlossningen överflyttas familjen till BB.

De flesta kvinnor vill och kan amma sitt barn. Amningsmönstret ser väldigt olika ut de första dygnen. Vår personal finns för att ge er individuell hjälp och rådgivning. De kvinnor som inte kan eller önskar att amma sitt barn erbjuds också individuell hjälp och rådgivning.

I de allra flesta fall finns det möjlighet för pappa/partner att stanna hela vårdtiden. Vår ambition är att skapa goda förutsättningar för hela familjen.

Varje dag gör personalen på BB en barnskötning av barnet, gärna tillsammans med föräldrarna. Vid detta tillfälle finns det tillfälle för frågor och rådgivning.

Efter förlossningen är det helt normalt att kvinnan upplever en kroppslig förändring. Både mamman och pappa/partner upplever en känslomässig förändring.

Vi har en varierad vårdtid utifrån behov. I de fall man haft en normal förlossning och fått ett friskt barn åker man hem efter en eller två nätter. 

Besök på BB

Besök på BB är endast tillåtet för pappa/partner/anhörig (en person) och syskon till barnet.

Medförälder

Under vårdtiden finns möjlighet för pappa/partner att stanna mot en avgift om mamman har enkelrum. Denna avgift betalas via faktura som skickas hem till er. I avgiften ingår frukost, kvällsfika, säng och sängkläder. Lunch och middag ingår inte i avgiften.

Möjlighet  finns att köpa lunch och middag från matautomaten, i restaurang eller cafeteria. Se tider på anslagstavlan. Mat kan även förvaras och värmas på avdelningen.

Använd passerkort för att komma in på avdelningen under vårdtiden. Ytterdörrarna till sjukhuset är öppna 06.00-20.00.

Undersökning av barnet

Under vistelsen på BB görs flera undersökningar av barnet. Bland annat görs mätning av syremättnad i blodet (POX), hörselscreening (OAE), blodprov (PKU-prov) och en barnläkarundersökning. 

Information 

Efter förlossningen ger personalen information om bland annat barnskötsel, mammans kropp, amning och flaskmatning. En tryckt broschyr, "Livet kan börja", ges till alla efter förlossningen. Läs mer på 1177.se om de första dygnen efter förlossningen.

Hemgång

Prata med BB-personalen. De hjälper er att planera en säker hemgång. En vanlig vårdtid efter normal förlossning är en natt för omföderskor och två nätter för förstföderskor. 

Vid hemgång före barnet är 48 timmar planeras alltid ett återbesök för hörseltest, PKU-prov samt viktkontroll av barnet. Vid behov av uppföljning av mamma eller barn för annan anledning planeras ett återbesök. Återbesök sker på BB/Amningsmottagningen. 

Tills ni fått första kontakten med BVC kan ni ringa till BB-/amningsmottagningen vid behov av rådgivning kring mamma, barn, amning eller matning. Telefon: 010-435 24 30, knappval 3.

BVC

För att underlätta första kontakten är det bra om ni ringer till er BVC-sjuksköterska redan från BB eller direkt när ni kommer hem.

Hyr bilbarnstol

Inför hemresan med ert barn är det bra att ha ordnat med ett babyskydd till bilen. På Returen i Trollhättan går det att hyra bilbarnstol.

Läs mer om att hyra bilbarnstol

Andra mammors erfarenheter

Att bli mamma för första gången är en av de mest omvälvande händelserna i livet. Med ”Mer än bara mamma” vill Socialstyrelsen uppmärksamma kvinnors hälsa och välmående efter förlossning.

Nyblivna mammor berättar om deras erfarenheter av tiden efter förlossningen, läs svar på vanliga frågor och statistik om svensk förlossningsvård.

Socialstyrelsen - Mer än bara mamma

Senast uppdaterad: 2023-03-24 09:41