Under förlossning
Textning till filmen:
Det kan vara svårt att själv avgöra när förlossningsarbetet har startat. Om förlossningen startar med värkar kan det till en början kännas som molvärk/mensvärk i mage eller rygg. Så länge du upplever att det känns hanterbart och du är trygg är det oftast värdefullt att få stanna i sin hemmiljö. Förlossningen kan också starta med vattenavgång, blödning, med eller utan värkar. Kontakta då alltid förlossningen.
Det är väl skyltat till förlossningen på NÄL. När ni kommer till förlossningsavdelningen kommer ni att bli omhändertagna av personal som hjälper er tillrätta.
Förlossningen är en process som består av flera faser. Alla förlossningar är olika och upplevs varierande från gång till gång och från kvinna till kvinna. Tänk på att ha ett öppet sinne, mod och tålamod.
Tillsammans med barnmorskan kan ni kontinuerligt diskutera era förväntningar och önskemål under förlossningen. Det är inte säkert att de förväntningar ni hade innan förlossningen är de samma när förlossningen väl startat.
Barnmorskor, undersköterskor och läkare finns på plats och följer förlossningen, även om de inte hela tiden är närvarande i förlossningsrummet. På deras expedition har de till exempel en skärm där de ser den CTG-kurva med hjärtljud och värkar som registreras inne på förlossningsrummet.
Efter förlossningen får familjen i lugn och ro lära känna den nya familjemedlemmen. Efter några timmar, när vi förvissat oss om att alla mår bra, flyttar vissa familjer till BB, medan andra åker hem direkt från förlossningsavdelningen.
Tänk på att:
- vid riklig blödning och/eller ihållande smärta som inte släpper ska du kontakta förlossningen omedelbart!
- alltid ringa oss innan ni åker iväg så att vi kan ta emot er på bästa sätt
- förlossningen ligger på sjukhusets baksida
- parkeringen är avgiftsbelagd och betalas med mynt, betalkort eller sms.
Pappa/partner, tänk på att:
- ta med matsäck och dryck för att orka med
- säga till personalen om du vill gå ut ett tag för att till exempel sträcka på dig eller köpa mat.