Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälp oss utveckla förlossningsvården

En viktig del i att utveckla och förbättra förlossningsvården är forskningsstudier. Just nu pågår fler olika kliniska studier. Här kan du läsa mer om vilka och om hur du gör för att delta.

COPE forskningsstudie

COPE - forskningsstudie om hur covid-19 påverkar graviditet. Vi söker fler deltagare. NU-sjukvården söker både dig som är frisk och dig som har fått covid-19 under graviditeten samt dig som är partner till en gravid kvinna.

COPE forskningsstudie information till dig som kan tänka dig att delta

IMPACT – Improving Maternal, Pregnancy and Child Outcomes

Studien vänder sig till dig som är gravid och genomför ett tidigt ultraljud eller KUB (kombinerat ultraljud och biokemitest). Syftet är att hitta ett bättre sätt att identifiera kvinnor som löper hög risk att utveckla havandeskapsförgiftning. För att kunna erbjuda behandling med trombyl och tätare övervakning.

Är du intresserad av att delta kan du anmäla intresse på ultraljudsenheten vid tidigt ultraljud eller vid KUB test.

Läs mer om IMPACT-studien på deras hemsida.

SAVE forskningsstudie

Forskningsstudie om sen avnavling efter förlossning. 

Om barnet föds med otillräcklig andning eller helt utan livstecken klipper man idag omgående av navelsträngen och flyttar barnet till en plats där man kan ge konstgjord andning/ventilation och andra åtgärder för att hjälpa det att återhämta sig. Detta kallas neonatal HLR (hjärt-lungräddning).

SAVE-studien undersöker vad som händer om man låter navelsträngen vara intakt i minst 3 minuter under pågående neonatal HLR, jämfört med att som på nuvarande sätt, klippa av navelsträngen innan neonatal HLR påbörjas.

Läs mer om SAVE-studien om sen avnavling efter förlossning (om navelsträngen)

Videosamtal med barnmorska inför förlossning

Under våren 2023 görs en pilotstudie för att möta gravida kvinnors behov av information och stöd tiden innan det är dags att åka till förlossningen.

Videosamtal med barnmorska inför förlossning

Fler studier i Västra Götalandsregionen

Vill du läsa mer om vilka studier som pågår i Västra Götalandsregionen just nu, besök sidan Vill du delta i en forskningsstudie?.

Senast uppdaterad: 2023-01-20 10:10