Gynekologi och obstetrik

Välkommen till kvinnokliniken i NU-sjukvården

Under de sex veckor du är placerad på kvinnokliniken på NÄL kommer du att få möjlighet att se de flesta delar av specialiteten. All verksamhet är förlagt på NÄL, bortsett från den eftermiddag då du följer med på planeringsrond på mödravården. 

Obstetrik

På förlossningsavdelningen föds ca 3 600 barn varje år. I anslutning till förlossningen ligger antenatalavdelningen, en vårdavdelning för gravida efter graviditetsvecka 22. Du kommer under din placering att få gå tillsammans med en barnmorska tre nätter, för att få vara med på alla delar av den normala förlossningen. Du kommer även att gå en heldag med förlossningsjouren. Utöver detta kommer du att få vara med på obstetriska mottagningen, på kejsarsnitt, BB-rond och planeringsrond på mödravården. 

Gynekologi

På vår gynavdelning vårdas patienter med allmängynekologiska sjukdomar och gynekologiska tumörsjukdomar. Under din gyn-placering kommer du även att gå ett par dagar på gyn-operation, samt gå med på abortmottagning, dagjouren och planerad gynmottagning. Du kommer också att ha egen kandidatmottagning. I mån av plats kommer du även kunna gå med på specialmottagningar som inkontinens- och infertilitetsmottagning. Under din placering kommer du att gå med på två kvällsjourer från 16.00 till ca 22.00.

Johannes Sperling

Klinikstudierektor