Olofs och Fannys feriepraktik 2014
De har båda äldre syskon som tidigare haft turen att få feriepraktik i NU-sjukvården, därför tvekade varken Olof Lennartsson eller Fanny Svedborg att söka den här sommaren. Även de har haft tur, först med lottningen och sedan med placeringen: Olof Lennartsson gillar att vara på sjukgymnastiken på NÄL och Fanny Svedborg trivs på ortopeden på Uddevalla sjukhus.
OBS! Intervjuerna gjordes 2014. Det innebär att vissa uppgifter i texten kan skilja sig från nuvarande förutsättningar.
I sjukgymnastikens träningslokal på tredje våningen på NÄL dröjer det inte länge förrän Olof Lennartsson har en boll i handen. Det är kanske inte så konstigt, eftersom han till vardags går på basketgymnasium i Göteborg, trots att han bor i Trollhättan.
Till hösten börjar Olof Lennartsson tredje terminen på naturprogrammet, men i ärlighetens namn tänker han mer på det faktum att han då också ska börja spela i division 1, den näst högsta divisionen, med Högsbo Basket i Göteborg.
Ännu mer avlägsna känns tankarna på vad han ska göra efter gymnasiet, mer än att fortsätta spela basket.
– Jag går naturprogrammet, så jag har funderat på att läsa till ingenjör på Chalmers, men jag har också tänkt på att bli läkare, eller sjukgymnast, säger han.
– Och nu, efter att ha varit här några veckor, har jag fått upp ögonen för hur roligt det verkar vara att arbeta som sjukgymnast på ett sjukhus.
Möten över generationer
Variationen är det Olof Lennartsson lyfter fram som det mest positiva, att han får träffa så många olika människor, i olika åldrar, och se hur sjukgymnasterna, eller fysioterapeuterna som de också kallas, kan förbättra rörelseförmågan hos en patient som nyligen opererats eller sitter i rullstol.
– Vi vill visa feriepraktikanterna hur det är att arbeta i vården, på riktigt. Det är roligt och stimulerande att arbeta i NU-sjukvården, men det kommer inte alltid fram, säger Annika Linder, biträdande chefsgymnast, och en av dem som har planerat feriepraktiken för Olof Lennartsson.
Hon har arbetat på NÄL sedan början av 1990-talet, alltså flera år innan Olof Lennartsson föddes.
Men det är just åldersskillnaden som är en av fördelarna med feriepraktiken, tycker Annika Linder, att hon och hennes jämnåriga kollegor får lära sig mer om hur ungdomar tänker, det är ju de som är framtiden för vården.
– Det är också en utmaning för oss att tvingas fundera på hur vi ska förklara våra arbetsmoment så att den som saknar erfarenhet förstår, det har vi nytta av även i mötet med patienterna.
Valde administrativa uppgifter
Medan Olof Lennartsson är i rörelse nästan hela tiden är dagarna för Fanny Svedborg raka motsatsen. Hon sitter på fjärde våningen på Uddevalla sjukhus vid ett skrivbord hon får låna av kanslisten Eleonore Silvstrand, som också är hennes handledare.
På ortopeden hjälper Fanny Svedborg till med vissa enklare administrativa uppgifter som att adressera brev, hämta posten, och skriva streckkoder på dokument som ska skannas in.
Men det är precis som hon vill ha det.
– I ansökan till feriepraktiken fick jag välja mellan en placering i vården eller i administrationen, och jag valde administrativa praktikuppgifter, jag gillar att ha ordning och reda på papper. Och jag trivs verkligen här, inte minst med alla trevliga människor, säger hon.
Till vardags läser hon internationella samhällsprogrammet på Agnesbergsgymnasiet i Uddevalla, i höst börjar hon andra året där. Och Fanny Svedborgs framtidsplaner är, än så länge, mycket tydliga.
– Jag vill bli advokat, säger hon. Därför är det bra att få erfarenhet av olika arbetsplatser där människor är i behov av hjälp, förra året sommarjobbade jag på Fridhems servicecenter, som drivs av Uddevalla kommun.
Eleonore Silvstrand har med glädje lämnat över sitt vanliga skrivbord till Fanny Svedborg, och flyttat ut i det rum där en av ortopedens medicinska sekreterare normalt sitter.
– Tack vare att Fanny är här och hjälper mig med vissa av mina vanliga uppgifter kan jag pröva ett nytt arbetssätt i sommar, säger hon.
– Nu är det jag som tar det första mötet med patienterna på mottagningen och den medicinska sekreteraren sitter i annat rum och hinner skriva mer än vanligt