Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Zahras och Max feriepraktik 2018

Feriepraktikanter 2018

En läkare och en sjukhusfysiker. Det kan vara de framtida yrkesvalen för två av NU-sjukvårdens feriepraktikanter. Möt Zahra Mohamuud och Max Ström, som hade tur med lottningen när årets platser fördelades.

Det är inte ovanligt att feriepraktiken kan bli en ingång till sommarjobb. Men för Zahra Mohamuud är det tvärtom. Hon arbetar just nu som vårdbiträde på avdelning 67, på NÄL, där hon om några veckor startar sin feriepraktik.

– Jag hade planerat att jobba två månader under sommarlovet, och hade sökt bland annat hemtjänsten. Men när jag fick feriepraktik på sjukhuset ville jag inte tacka nej, även om den bara är fyra veckor.

– Så jag ringde och frågade om det gick att få jobb också. Och det gjorde det!

Zahra Mohamuud ler. Det gör hon ofta. Hon vet redan att hon vill arbeta med människor. Så självklar som hon är i kontakten med patienterna och kollegerna, bara efter någon veckas arbete, verkar det vara ett klokt val.

– Jag har inte bestämt mig för vad jag vill utbilda mig till, säger hon. Därför vill jag prova att arbeta på många olika ställen. Om jag väljer vården är läkare det som ligger närmast.

När feriepraktiken börjar flyttas hennes fokus till avdelningsköket. Det är den vanligaste utgångspunkten för feriepraktikanterna. Så även för Max Ström, på hematologmottagningen på Uddevalla sjukhus.

– Jag fixar fika till patienterna och tar hand om disken, säger han. Men jag får också vara med och gå bredvid i arbetet med patienterna. Det är spännande!

Även Max Ström ler. Ofta. Han är imponerad och tacksam över den kollegiala gemenskapen på mottagningen, som även omfattar honom, redan från start.

Enligt hans nuvarande planer kommer han att återvända till sjukhusvärlden när han är klar med sina akademiska studier – som sjukhusfysiker.

– Jag var på Innovatum och lyssnade när en av era sjukhusfysiker pratade om sitt arbete – och det klickade för mig.

Fakta om feriepraktik i VGR

I år är det tjugonde gången som VGR arrangerar feriepraktik. NU-sjukvården har 64 feriepraktikanter denna sommar.

Vilka som ska få platserna avgörs genom lottning. Därefter läser rekryterarna de personliga breven, för att kunna hitta en lämplig praktikplats åt varje individ.

Målgruppen är ungdomar som har sommaruppehåll under pågående gymnasieutbildning. Ersättningen är 75 kr per timme, inklusive semesterersättning.

Senast uppdaterad: 2019-07-08 14:08