NU-sjukvårdens hemrehab ger goda resultat

Uppdaterad:
Publicerad:
Understödd hemgång

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Hur ska jag klara mina vanliga promenader? Och kommer jag att kunna baka bullar igen? Efter en stroke kan frågorna vara många för den drabbade – men också för de anhöriga. Sedan i höstas ger NU-sjukvården strokepatienter möjlighet till rehabilitering i hemmet efter sjukhusvistelsen. Hittills har gensvaret varit mycket positivt och både patienter och närstående känner extra trygghet.

Arbetssättet kallas understödd hemgång. Det innebär i korthet att patienten får besök av sjukhusets fysioterapeut och arbetsterapeut på plats i den egna bostaden. Det gör att patienten i många fall kan komma hem tidigare från sjukhuset, vilket bidrar till att frigöra vårdplatser på sjukhuset.

– Men den största vinsten är att det ger oss bättre möjligheter att anpassa rehabiliteringen efter behoven som patienterna har i sin hemmiljö, utifrån deras kök, badrum och eventuella trädgård, säger Eva Berg, enhetschef, arbetsterapi.

Team stöttar patienten

Hemrehabilitering erbjuds patienter som drabbats av mild till måttlig stroke. Det innebär bland annat att personen ska kunna förflytta sig, med hjälp av en person, och kunna ta till sig instruktioner. Dessutom ska personen bo i eget boende och inte inom kommunalt vård- och omsorgsboende.

I teamet som patienten träffar ingår arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterska. Träningen varierar stort och anpassas utifrån patientens individuella målsättning. Medan en patient vill klara av att baka bullar kan målet för en annan vara att plocka ur diskmaskinen. För en tredje kanske det viktigaste är att kunna ta en promenad utomhus igen.

Tydliga förbättringar av gångförmåga

– Många patienter har en oro för hur det blir när de kommer hem. Nu blir det just det som patienten behöver kunna i sitt eget hem, för att leva ett självständigt liv, som vi riktar in oss på. Det gör att vi kan erbjuda en mycket bättre rehab, utifrån patientens behov, säger Lisa Gustafsson, enhetschef, fysioterapi.

NU-sjukvårdens hemrehabilitering erbjuds i hela Fyrbodal under fyra-sex veckor. När den avslutas i sjukhusets regi får både patienter och anhöriga fylla i en enkät. Om det finns ytterligare behov av rehabilitering tar sedan kommun och primärvård vid.

–  Hittills har gensvaret varit mycket positivt, säger Lisa Gustafsson. Patienterna upplever att deras förväntningar har infriats, våra mätningar av exempelvis gångförmågan visar tydliga förbättringar och både patienter och anhöriga känner att vårt arbetssätt ger dem extra trygghet.

Mer information

Stroke, 1177.se

Rehabilitering, stroke, 1177.se