Premiär för unik samverkan

Uppdaterad:
Publicerad:
Samverkan organdonation
Sara Elofsson, ST-läkare inom anestesi och intensivvård, var en av dem som deltog i samverkansövningen, där ST-läkare, undersköterskor och sjuksköterskor från NU-sjukvården tränade ihop med studenter från högskolan.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Donationsprocessen är komplex och kräver träning. Det är bakgrunden till den gemensamma utbildningsdag som NU-sjukvården och Högskolan Väst arrangerat på KLC, kliniskt lärandecentrum, på Högskolan Väst. Samverkansdagen är den första inom VGR och troligtvis i hela landet.

Organdonation från avlidna kan bara ske under vissa förhållanden på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

− Sjukvården och intensivvårdens viktigaste uppgift är att alltid rädda liv. När patientens liv inte går att rädda utreds hos en del patienter deras vilja till att donera organ, säger Josefina Söderblom, intensivvårdssjuksköterska och ansvarig för KLC, som tidigare arbetat inom NU-sjukvården och då var donationsansvarig sjuksköterska.

− Om personen är positiv till att donera är det intensivvårdens uppgift att göra vad de kan för att uppfylla önskemålet, säger hon.

Det säkraste sättet att visa sin vilja, vad gäller organdonation, är att registrera sitt ja eller nej i donationsregistret. Personalen på IVA får bara ta del av den information när det eventuellt kan vara aktuellt med donation.

Donationsregistret

Övningar med dockor

Ett kritiskt moment när det gäller donation är just att identifiera eventuella donatorer. Enligt svensk lag är en människa död när hjärnans samtliga funktioner helt har upphört på grund av att blodcirkulationen till hjärnan har avstannat. 

Därför genomfördes simulerade övningar med dockor kring diagnostik för hjärndöd under samverkansdagen den 7 april, där ST-läkare, undersköterskor och sjuksköterskor från NU-sjukvården tränade ihop med studenter från högskolan.

− Det är bra att praktiskt få utsätta sig för detta och inte bara få teoretisk information och dessutom är det alltid bra att vara blandade personalkategorier med olika erfarenheter, säger Sara Elofsson, ST-läkare i NU-sjukvården inom anestesi och intensivvård.

Samverkan över professionsgränser

Erika Kristensen är anställd som sjuksköterska på NU-sjukvårdens IVA och studerar nu till specialistsjuksköterska med inriktning intensivvård. Hon tycker det var lärorika övningar:

­ − Det är spännande och väldigt intressant. Det är alltid bra att öva över professionsgränser. Jag tycker att jag fått mer kunskap kring var jag kan hitta PM och riktlinjer kring detta.

Donation är en sällanhändelse

Nina Ulin, IVA-sjuksköterska i NU-sjukvården och regionaldonationsansvarig sjuksköterska inom VGR, ser samverkansdagen med Högskolan Väst som jätteviktig.

­− Det känns jätteroligt att få en hel dag med donation. Donation är en sällanhändelse på våra IVA-avdelningar. Därför kan det svårt att bibehålla kunskapen kring organdonation, säger hon.

Nina Ulin ser fram emot en fortsatt samverkan mellan Högskolan Väst och sjukhuset kring organdonation, något som inte verkar vara en omöjlighet.

− Vi måste sprida mer kunskap kring organdonation och transplantation så att vi får fler som donerar eftersom det är sådan brist på organ, säger Maria Emilsson, lektor vid Institutionen för Hälsovetenskap vid Högskolan Väst.

Först i Sverige

För två år sedan gjorde Socialstyrelsen en kartläggning av hur utbildningen om organdonation ser ut för läkare och sjuksköterskor. Den visar att det råder en ojämn fördelning av utbildningsinsatserna vid Sveriges lärosäten i utbildningarna till läkare och sjuksköterskor. På vissa håll saknas den helt. 

Socialstyrelsen har därför gått ut med en uppmaning till landets lärosäten om att förbättra och utveckla kunskaperna om organdonation. Det har i alla fall gett resultat i Trollhättan.

−  Vi är, vad vi vet, det första lärosätet som har en sådan här samverkansdag, säger Maria Emilsson. Vi har planerat den här dagen sedan ett halvår tillbaka.

Fakta om organdonation: 1177.se