Olivias och Jonas feriepraktik 2013
Bland över 500 sökanden hade Olivia Fredriksson och Jonas Larsson tur vid årets lottdragning. De fick varsin av de 75 platser för feriepraktik som NU-sjukvården erbjudit ungdomar. De är båda positivt överraskade efter fyra veckors praktik, och den kan förändra deras framtida yrkesval.
OBS! Intervjuerna gjordes 2013. Det innebär att vissa uppgifter i texten kan skilja sig från nuvarande förutsättningar.
Oliva Fredriksson ser ut som hon hör hemma här, när hon kommer gående i korridoren på avdelning 3, urologen, på Uddevalla sjukhus. Och det är nog inte bara de blå kläderna, och tjänstekortet som dinglar från bröstfickan, som har gjort att mer än en patient har tagit henne för någon ur den ordinarie personalen de senaste fyra veckorna.
I sommar har Olivia Fredriksson varit anställd för första gången inom sjukvården, som en av NU-sjukvårdens 75 feriepraktikanter, men detta är nog inte den sista gången.
– Innan praktiken hade jag inte en tanke på att börja jobba inom vården, säger hon. Men nu är jag inne på att utbilda mig till undersköterska, jag gillar att arbeta med människor och att vara i rörelse hela tiden, jag kan inte se mig själv sitta på ett kontor i framtiden.
"Det är fantastiska människor som arbetar här"
Olivia Fredrikssons uppgifter på avdelning 3 har främst handlat om att ta hand om köket, att köra ut matvagnarna till patienterna och sedan ta hand om disken, men hon har också bäddat sängar, kört patienter och packat upp tvätt.
– Många av mina kompisar har undrat varför jag är så nöjd, de kan till en början inte förstå att jag trivs så bra här.
– Ärligt talat är kanske inte alla uppgifterna världens roligaste, men det är fantastiska människor som arbetar här. Gemenskapen och den sköna stämningen bland personalen gör att jag gärna skulle ha stannat hela sommaren, om jag hade fått.
"Att känna att jag är behövd har fått mig att växa"
Feriepraktikanterna blir anställda vardera fyra veckor, på heltid. I NU-sjukvården är de indelade i två grupper, och Oliva Fredriksson tillhör den första gruppen som gjort praktik vecka 25-28, och den andra gruppen praktiserar vecka 29-32.
Totalt hade NU-sjukvården över 500 sökande, till 75 platser, och urvalet har skett genom lottning. Först därefter har rekryterarna läst de personliga breven från de sökanden som haft tur i lottdragningen, för att kunna hitta en lämplig praktikplats åt varje individ.
– Jag kunde inte ha hamnat på ett bättre ställe, säger Oliva Fredriksson. Mina arbetskamrater har verkligen visat att de är glada för att jag är här, och att jag gör skillnad, trots att jag bara är en praktikant.
– Att känna att jag är behövd, det har fått mig att växa.
"Jag trodde att jag bara skulle få städa toaletter"
En liknande upplevelse som Olivia Fredriksson har Jonas Larsson, som även han tillhör den första gruppen feriepraktikanter. Han har tillbringat fyra sommarveckor på Klinisk kemi på NÄL, bland provrör, blodanalyser, analys av benmärg och undersökning av löss och maskägg i mikroskop. Hans sysslor har begränsats till de arbetsuppgifter som inte kräver legitimering, men det betyder inte att han har saknat något att göra.
– Tiden går fort, jag behöver aldrig känna mig sysslolös, säger han. Jag hade trott att jag bara skulle få städa toaletter, men min feriepraktik har blivit mycket mer spännande.
Jonas Larsson har hjälpt till med att packa upp väskorna med provrör från bland annat vårdcentralerna som anlitar Klinisk kemi på NÄL för analyser. Dessutom har han varit en av dem som tar emot proverna som kommer med rörpost och via luckan från avdelningarna på NÄL, och ankomstregistrerar dem i den automatiska sorteringsmaskinen Genesis. Med hjälp av streckkoden på provröret delar Genesis upp provrören i grupper utifrån vilka analyser som ska göras, så att de hamnar på rätt ställe på laboratoriet.
"Att läsa till läkare känns som ett bra alternativ"
Jonas Larsson visade snabbt sina kolleger att han är lugn och strukturerad, egenskaper som behövs och uppskattas när det dagligen kommer in tusentals prover från olika håll. Och han har trivts så bra på Klinisk kemi att han numera gärna ser en framtid i vården, en tanke som han inte ens varit i närheten av före feriepraktiken.
– Jag har alltid velat bli fotbollsproffs, säger han. Men jag har börjat acceptera att de drömmarna nog inte kommer att slå in. Att läsa till läkare känns som ett bra alternativ.