Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Alices och Ludvigs feriepraktik 2015

Köra ut matvagnen, plocka disk, och gå upp tidigt på morgonen. Så ser sommarlovets första veckor ut för Alice Eliasson och Ludvig Andersson, två av årets feriepraktikanter. De praktiserar i varsitt avdelningskök, men delar känslan av att vara en i gänget.

OBS! Intervjuerna gjordes 2015. Det innebär att vissa uppgifter i texten kan skilja sig från nuvarande förutsättningar.

Det gäller att ha tur med lottningen, för de gymnasieungdomar som söker feriepraktik inom NU-sjukvården. Och ibland krävs det lite extra tur. Det hade Alice Eliasson, 17 år, från Vänersborg.

– Jag var bara reserv, men tre dagar innan praktiken började ringde de från NU-sjukvården och jag fick praktikplatsen, säger hon och ler vid minnet, där hon står i köket på avdelning 27 på infektionskliniken på NÄL.

– Jag är jätteglad att jag får chansen att lära mig mer om hur det fungerar på en avdelning inom sjukvården.

Vill jobba inom vården

Syftet med feriepraktiken, som Västra Götalandsregionen arrangerar för sjuttonde gången, är just att ge gymnasieungdomar en möjlighet att se insidan av exempelvis sjukvården, som annars är stängd för den som inte har den utbildning som krävs.

För Alice Eliasson är det dock inte första gången. Redan i nionde klass pryade hon två veckor på avdelning 65, kirurgavdelningen på NÄL. Och hon är inte främmande för att söka sig till vården när hon blir vuxen.

– Att arbeta som ambulanssjuksköterska tycker jag verkar spännande. Eller så försöker jag bli pilot inom försvaret.

God stämning på avdelning 27...

På avdelning 27 hjälper Alice Eliasson till i köket den mesta tiden, med disken och vagnarna med mat till patienterna. Men hon går också bredvid undersköterskorna och ser hur de arbetar med patienterna.

– Det är en väldigt god stämning här på avdelningen. Och de som arbetar här har tagit emot mig som är ny på ett väldigt bra sätt, säger hon.

– Jag kände mig välkommen redan från första dagen!

... och roligt på avdelning 6

Samma beskrivning av stämningen och välkomnandet ger Ludvig Andersson, 17 år, från Uddevalla. Han gör också feriepraktik inom NU-sjukvården och tillbringar den mesta tiden av de första sommarlovsveckorna i ett avdelningskök. För hans del handlar det om köket på avdelning 6, GOA, på Uddevalla sjukhus.

– Ja, jag kom snabbt in i gänget, säger han. De är trevliga, de som jobbar här. Och roliga!

Rekommenderar att söka

Ludvig Andersson hade en realistisk bild av feriepraktiken, eftersom hans storasyster också hade tur med lottningen för två år sedan och gjorde feriepraktik inom NU-sjukvården. Men hans kompisar tror att han bara hjälper patienter till toaletten.

– Det är synd att det finns en sådan negativ bild av vården, jag rekommenderar andra att söka feriepraktik, så de också får chansen att möta verkligheten, säger han.

– Det svåraste är att gå upp på morgnarna, jag börjar oftast klockan sju. Men, det är ju också en del av vuxenvärlden, som jag får pröva på nu i sommar.

Senast uppdaterad: 2016-07-26 10:37