Rödakorsvärdar skapar trygghet på akuten

Sedan i somras gör Margareta Ågren en ideell insats som Rödakorsvärd på akutmottagningen. Nu hoppas hon, och akutens medarbetare, att fler kan hjälpa till. – Det handlar bara om att vara medmänniska. Det känns bra att kunna vara till hjälp för såväl personal, patienter och deras anhöriga, säger hon.
Det syns på långt håll att Margareta Ågren har ett särskilt uppdrag på akutmottagningen, utan att tillhöra den ordinarie personalen. Den klarröda västen, med texten ”Svenska Röda Korset” på ryggen, ger en tydlig signal.
– Margareta och de andra värdarna bidrar till en ökad känsla av trygghet, och både patienter och närstående uttrycker tacksamhet över att det finns fler än vi som jobbar här, som kan se och hjälpa dem, säger Kajsa Carlson, ledningssjuksköterska på akutmottagningen och värdarnas kontaktperson.
Många frågor och oro
Varje dygn kommer i genomsnitt 200 patienter till akutmottagningen på NÄL. Oavsett vad patienten behöver söka vård för är ett besök på akutmottagningen förknippat med många frågor och oro. Och om tillståndet inte är livshotande innebär det också ofta en väntan.
Rödakorsvärdens uppdrag är enkelt men betydelsefullt. Det kan vara allt från att erbjuda en stunds sällskap, kanske en kopp kaffe eller smörgås, till att hjälpa någon hitta i sjukhuslokalerna. Det sistnämnda är lätt för Margareta Ågren. Hon känner till sjukhuset väl från sitt tidigare arbete som sjukhustandläkare och kan enkelt guida patienter och deras anhöriga rätt.
Med fler frivilliga kan uppdraget utökas
Trots att uppdraget är meningsfullt och uppskattat finns det idag för få Rödakorsvärdar på sjukhuset. Margareta Ågren och Kajsa Carlson hoppas att fler frivilliga ska anmäla sig, så att det går att utöka värdskapet till fler tider på akutmottagningen och även andra platser inom sjukhuset.
För att bli Rödakorsvärd krävs inte mycket mer än viljan att hjälpa till, och att personen har fyllt 25 år. Värden väljer själv hur mycket av sin tid han eller hon kan bidra med. Margareta är oftast på plats under något av veckans eftermiddagspass.
Får utbildning före start
Värdarna får utbildning av Röda Korset och NU-sjukvården i viktiga aspekter som hygien och tystnadsplikt, men Margareta betonar att uppdraget inte är formellt, utan handlar mer om att vara närvarande och lyhörd för andras behov.
– Att vara där för någon som kanske är rädd eller ensam är något av det mest givande jag gjort, säger hon. Jag hoppas att fler vill komma och uppleva samma sak.
Vill du också vara medmänniska i vården?
Du ska ha fyllt 25 år och vara lugn, trygg och social. Det är bra om du har tidigare erfarenhet från vården, men det är inget krav.
Intresserad? Ta kontakt med Ulla Lönnqvist, Röda Korset, tel: 0703-159015 eller mejl: ulla.lonnqvist@redcross.se