Vad ska NU-sjukvårdens nya operationsrobot heta?

Uppdaterad:
Publicerad:

– Sedan två veckor tillbaka genomför vi operationer med den nya roboten på NÄL, och den har absolut motsvarat förväntningarna, säger Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef för NU-sjukvårdens kirurgiverksamhet. Nu behöver vi hjälp med att få fram ett bra namn även på denna robot, till den officiella invigningen den 27 februari. Då är alla välkomna på föreläsning i samlingssalen Ägget, på NÄL

Hösten 2019 invigdes NU-sjukvårdens första operationsrobot, som fick namnet Sara efter en namntävling som gav över 175 bidrag. Sara betyder furstinna, men är också en förkortning för Surgery Advanced Robot Assistant. 

Då var NU-sjukvården det första sjukhuset utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset att utrustas med operationsrobot i Västra Götalandsregionen. 

– Nu är vi det första länssjukhuset som har två operationsrobotar, säger Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef för NU-sjukvårdens kirurgiverksamhet.

Officiell invigning och namntävling

Tisdag den 27 februari, sker den officiella invigningen av roboten på NÄL.

Från kl. 16.30, håller Mattias Prytz en föreläsning i samlingsalen Ägget på NÄL om utvecklingen av titthålskirurgi och vad arbetssättet med operationsrobot innebär för patienter och kirurger. Mattias Prytz är docent och överläkare inom kirurgi, i NU-sjukvården. Denna föreläsning är öppen för allmänheten.

Vad ska roboten på NÄL heta? Både medarbetare och allmänheten får skicka in förslag. Hittills har det kommit in över 200 förslag. Du kan lämna fler förslag, men bara ett i taget. Du får vara anonym, men kan ange namn och kontaktuppgifter om du vill ha möjlighet att vinna biobiljetter, som tack för hjälpen. Svara senast den 22 februari.

Flera fördelar med operationsrobot

Det var i höstas som NU-sjukvårdens styrelse godkände inköpet på 12,5 miljoner kronor för ny operationsrobot till NÄL, och redan nu är alltså de första operationerna genomförda, med goda resultat. 

– Vi vet av erfarenheterna från roboten på Uddevalla sjukhus vilken nytta detta arbetsätt har, både för patienterna och sjukhuset, med kortare vårdtider och möjlighet att fler kan få titthålskirurgi, i stället för traditionell öppen kirurgi, där snittet och ingreppet blir större, säger Maria Wiksten Ericsson.

Operationsroboten på Uddevalla sjukhus används till operationer inom urologin, som prostatacancer och njuroperationer. Den nya roboten på NÄL är används vid starten för gall- och bråckoperationer, och senare under våren även för gynekologiska operationer.