Nytt arbetssätt vid akut bukkirurgi
Med ett nytt arbetssätt vid akuta operationer i buken har NU-sjukvården lyckats minska dödligheten med 25 procent och kortat vårdtiderna, både på IVA och totalt sett. Det visar en stor forskningsstudie, som genomförts på sjukhuset, och omfattar totalt cirka 1 400 patienter som opererats före och efter införandet.
– Den här studien visar tydligt att det kan ske framgångsrik utveckling och betydande forskning även på ett länssjukhus, och inte bara på universitetssjukhusen, säger Mattias Prytz, docent och överläkare i kirurgi, samt huvudhandledare för studien som genomförts inom NU-sjukvårdens verksamheter för kirurgi och AnOpIVA (anestesi, operation och intensivvård).
Påfrestande ingrepp
Akuta bukoperationer har generellt en hög dödlighet. Det beror på en kombination av patientens svåra sjukdomstillstånd, exempelvis en blödning i något organ i buken, och att operationen måste utföras med öppen bukkirurgi, som är ett större och mer påfrestande ingrepp för patienten än titthålskirurgi.
– Generellt avlider en av sju patienter inom en månad efter akut bukkirurgi. En fjärdedel är så svårt sjuka att de behöver intensivvård och många kan behöva nästan två veckor på sjukhus innan de är friska nog att återvända hem, säger Mattias Prytz.
Inspiration från Europa
För att minska dödligheten vid akut bukkirurgi började läkare i Danmark och England för cirka tio år sedan att använda ett strukturerat omhändertagande, före, under och efter operationen. Inspirerade av de danska och engelska framgångarna införde NU-sjukvården ett eget arbetssätt för akut bukkirurgi i februari 2018. Det kallas SMASH.
– Det är ett protokoll som fungerar både som en checklista och planeringsunderlag för teamet kring patienterna, som kirurger, narkosläkare och sjuksköterskor, säger Mattias Prytz.
Vad blev resultatet?
I september 2021 hade cirka 700 patienter opererats utifrån SMASH. Då inleddes forskningsstudien, där resultatet för dessa patienter har jämförts med en lika stor patientgrupp som genomgick akut bukkirurgi under treårsperioden före införandet.
– Vi har fått mycket fina resultat. De patienter som omhändertagits enligt det nya strukturerade arbetssättet har en minskad dödlighet med över 25 procent, jämfört med kontrollgruppen, säger Mattias Prytz.
Dessutom minskade den tid som patienten behövde vårdas på IVA med över 40 procent och den totala vårdtiden på sjukhus blev i genomsnitt nästan två dygn kortare per patient.
Väckt stor uppmärksamhet
NU-sjukvården är hittills ensamma i landet med detta arbetssätt, men forskningsstudien kring SMASH har väckt stor uppmärksamhet och presenterades bland annat på kirurgveckan förra sommaren. I november lade Terje Jansson Timan, narkosläkare inom NU-sjukvården, fram sin avhandling om studien.
*SMASH: Standardized perioperative management of patients operated with acute abdominal surgery in a high‑risk setting.