Egenremiss / egen vårdbegäran

En egenremiss, eller egen vårdbegäran, innebär att du söker vård genom att på egen hand skicka in en remiss till en specialistmottagning för att söka vård. Syftet är att stärka din ställning som patient och öka tillgängligheten till vården.

Din egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är respektive specialistmottagning som avgör vilken vård du ska få och på vilken nivå. Det betyder att du kan hänvisas till din vårdcentral eller till egenvård.

Om du inte vill göra en egen vårdbegäran, kan du vända dig till din vårdcentral.

Du kan göra en egen vårdbegäran på två olika sätt. Antingen via 1177 Vårdguidens e-tjänster eller genom att skicka in en pappersblankett. 

1177:s e-tjänster

För att göra en egen vårdbegäran via 1177 Vårdguiden loggar du in på 1177.se och väljer den mottagning du vill skicka din vårdbegäran till. Därefter väljer du tjänsten Egen vårdbegäran/egenremiss. Fyll i formuläret och klicka på Skicka så kommer ärendet direkt till aktuell mottagning. Om du inte lagt till mottagningen tidigare behöver du göra det först. Du lägger till en mottagning genom att klicka på Hitta och lägg till. 

Du kan också välja en mottagning på sidan Avdelningar och mottagningar och klicka direkt på Egen vårdbegäran/egenremiss bland de tillgängliga e-tjänsterna, och sedan logga in och fylla i formuläret.

OBS! I dagsläget erbjuder inte alla mottagningar möjligheten att skicka egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Hittar du inte alternativet bland e-tjänsterna kan du använda en förtryckt pappersblankett istället.

Pappersblankett för egenremiss

Kontakta aktuell mottagning för att få en blankett för egen vårdbegäran hemskickad till dig. Fyll i blanketten och skicka den med posten till respektive mottagning. Eftersom en egen vårdbegäran innehåller patientuppgifter om dig är det inte tillräckligt säkert att skicka den via e-post.

Kontaktuppgifter till våra mottagningar