Frågor och svar om Övning LIV
Här samlas frågor och svar relaterat till Övning LIV 2025.
Hittar du inte din fråga? Mejla NU-sjukvårdens kommunikationsenhet på nu.kommunikation@vgregion.se
Samlingssida för Övning LIV 2025
--------------------------------------------------------------------------Senast uppdaterad 16 mars 20251. Vad är Övning LIV 2025?
Övning LIV är en katastrofövning som NU-sjukvården genomför den 9 april tillsammans med Försvarsmakten, Västra militärregionen, som en övande part. Övningsscenariet är en masskadeövning där många skadade "låtsaspatienter" förs till NÄL i Trollhättan.
2. När och var genomförs övningen?
Onsdagen den 9 april 2025 på NÄL i Trollhättan, cirka kl. 9.00-16.00.
3. Vad är målet med övningen?
Syftet är att testa NU-sjukvårdens kapacitet och stärka civil beredskap inför kris, eller eventuellt krig för att:
- Öka förmåga att omhänderta ett stort flöde och ge adekvat vård till patienter med kirurgiska traumaskador
- Öka förmåga och kunskap hos medarbetare kring arbete med begränsade resurser som ställer höga, hårda krav gällande triagering och prioritering
- Utveckla samarbete och samverkansformer inom VGR och tillsammans med Försvarsmakten/Västra militärregionen.
4. Varför genomförs övningen?
NU-sjukvården är en del av Sveriges totalförsvar. Sjukhuset behöver vara förberett på att en större kris och ett katastrofscenarion kan hända. Det bästa sättet är att öva, testa gränser och dra lärdom.
5. Hur ser övningen ut?
Det handlar om ett masskadescenario, där NU-sjukvårdens kapacitet att ta emot många skadade på en och samma gång kommer att prövas till det yttersta. Under dagen anländer cirka 100 "låtsaspatienter" med olika typer av skador till NÄL. De kommer till fots, i egna bilar, ambulanser, militärfordon eller på andra sätt. De här patienterna används som så kallade skademarkörer. I kombination med det används ett kortsystem som kallas MACSIM. På dessa kort finns patientens skador beskrivna.
6. Vad kommer att övas under LIV 2025?
Det handlar om att på olika sätt provbelasta sjukhuset. Hur klarar medarbetarna av triagering i en stressad situation? Hur många klarar NU-sjukvården av att ge vård? Hur länge räcker blodlagren? Hur ser kapaciteten ut på röntgen? Vilka insatser sätts in – varför och i vilket läge? Var finns flaskhalsarna? Hur räcker bemanningen? Kort sagt: hur väl fungerar NU-sjukvårdens katastrofsjukvård i ett mycket pressat läge och vilka lärdomar kan dras?
7. Vilka deltar i övningen?
Verksamheter som i vanliga fall arbetar inom akutvårdskedjan. Bland annat: ambulansen, akutmottagningen, röntgen, transfusionsmedicin (blodgivning), kirurgisk akutsjukvård, medicinsk akutsjukvård, anestesi-operation-intensvivård, medicinsk teknik, sjukvårdsapotek och försörjningsförvaltningar i VGR. Särskild sjukvårdsledning, SSL, kommer också att vara igång under övningen och även vissa delar av VGR centralt.
8. Hur ska ordinarie vård klaras på övningsdagen?
Vården på NÄL pågår som vanligt under dagen, både på akutmottagningen, mottagningar och vårdavdelningar. Övningen organiseras så att påverkan på patienter och besökare ska bli så liten som möjligt. Det betyder exempelvis att ordinarie vård och övningen hålls i separata spår.
9. Hur kommer patienter, besökare och allmänhet att märka av övningen?Övningen organiseras så att påverkan på patienter och besökare ska bli så liten som möjligt. Det betyder exempelvis att ordinarie vård och övningen hålls i separata spår. Vården pågår som vanligt under dagen, både på akutmottagningen, mottagningar och vårdavdelningar.
Boende och förbipasserande kan märka av att fler ambulanser och militärfordon rör sig i området runt sjukhuset under dagen. Men detta beror alltså bara på att Övning LIV pågår, inte på att något allvarligt hänt på riktigt. Fordonen som deltar i övningen kör i särskilda slingor runt sjukhuset, för att ordinarie trafik ska störas så lite som möjligt.
10. Vad händer om en allvarlig händelse händer på riktigt på övningsdagen?
Vid en större händelse avbryts övningen. Om det kommer in ett traumalarm, hjärtstopp eller annan akuthändelse finns möjlighet att tillfälligt pausa övningen och att sedan fortsätta.
11. Vilka är "låtsaspatienter" - skademarkörer - under övningen?
NU-sjukvården tar hjälp av elever och vårdstudenter från gymnasier och Högskolan Väst som "skådespelare". Ett antal skademarkörer kommer även från militären.
12. Vilka skador har skademarkörerna?
Den typ av skador som markörerna kommer att ha utgår från simuleringssystemet MACSIM. Skadepanoramat är framtaget utifrån riktiga händelser/olyckor och innefattar både skottskador, sprängskador, brännskador med mera.
13. Vilka myndigheter deltar?
NU-sjukvården är huvudarrangör. Försvarsmakten, Västra militärregionen, deltar som en övande part. Det blir även motspel med räddningstjänsten samt kommunerna Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Deltar på olika sätt gör även delar av VGR:s fastighet, stöd och serviceförvaltningar. Från centralt håll i VGR medverkar exempelvis säkerhets- och beredskapsenheten.
14. Varför deltar inte Uddevalla sjukhus, eller Brinkåsen?
NÄL är NU-sjukvårdens akutsjukhus och akutmottagningen är lokaliserad där. Övningen ska efterlikna hur arbetet normalt bedrivs, även om det rör sig om en extremsituation.
15. Har andra sjukhus haft LIV-övningar?
Ja, senast på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås 2019, och innan dess på Sahlgrenska unversitetssjukhuset i Göteborg.
16. Hur sker kommunikationen kring LIV 2025?
Kommunikationen sker fortlöpande under tiden fram till, och inte minst under själva övningsdagen, men även efteråt. Det gäller allt ifrån webbinformation, skyltning, trycksaker, översättningar till olika språk, media, samverkan med omgivande samhället och mycket mer.
17. Varför heter övningen LIV?
Övningen genomfördes första gången när Liv har namnsdag. Namnet har hängt med sedan dess.