Gunilla, specialistsjuksköterska barn och ungdom
Varför valde du att bli barnsjuksköterska?
Det var en slump att jag hamnade på sjukhuset. Jag började först som barnsköterska på BB och började sedan på barn- och ungdomsavdelningen. Senare bestämde jag mig för att läsa vidare till sjuksköterska och efter det en specialistutbildning mot barn- och ungdomssjukvård.
Hur det ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Dagen börjar med rapportering av de barn vi har på avdelningen. Som sjuksköterska läser jag in mig på de barn/ungdomar som jag ansvarar över tillsammans med en barnsköterska. På förmiddagarna går vi ronder tillsammans med ansvarig läkare inom respektive specialitet, där fortsatt vård planeras för barnet/ungdomen. Andra arbetsuppgifter som förekommer är att ta prover, dela mediciner och förbereda barnet/ungdomen samt familjen för eventuella undersökningar eller operationer. Vi lägger ner mycket tid på att barnet/ungdomen och familjen ska känna sig trygga och redo. Arbetspasset avslutas med att dokumentera vad som hänt patienten och rapportera till nästa sjuksköterska/barnsköterska.
Vad är det roligaste med ditt yrke?
På avdelningen arbetar vi efter Children Center principen vilken innebär att alla barn/ungdomar vårdas på samma avdelning oavsett diagnos. Vi vårdar bland annat barn med andningsbesvär, diabetes, olika cancerdiagnoser, olika typer av frakturer samt planerade operationer. Våra patienter är barn/ungdomar mellan 0 till 18 år. Vid vissa sjukdomstillstånd/skador blir mötet med patienten och familjen kortare medan andra sjukdomstillstånd kräver längre vårdtid. Att arbetet är omväxlande och givande är det roligaste med att jobba här.
Vilka fördelar finns det att jobba på ett sjukhus?
Vi jobbar i olika team sjuksköterska/barnsköterska men har alltid nära till hjälp av andra professioner vid behov. Man är aldrig ensam vilket innebär att vi alltid kan rådfråga, hjälpa och ta lärdom av varandra.
Vem skulle du rekommendera att börja i NU-sjukvården?
Den som vill ha ett omväxlande och lärorikt arbete. Eftersom arbetet är så varierande så blir man aldrig fullärd utan kan utvecklas hela tiden. Det finns möjlighet att läsa specialistutbildning mot barn- och ungdomssjukvård men även andra utbildningar och kurser.