Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mammografienheten

Kontaktuppgifter

Telefon

Växeltelefon

Besöksadress

Fjällvägen 9
451 53 Uddevalla

Corona/covid-19

OBS! Endast kvinnor fria från symptom på luftvägsinfektion/feber/covid-19 undersöks.

Mammografiavdelningen är belägen på Uddevalla sjukhus och ansvarar för all mammografiverksamhet inom NU-sjukvården.

Enheten ansvarar även för hälsokontroller med mammografi som utförs på kvinnorna i vårt upptagningsområde. Mammografi görs antingen i förebyggande syfte som en hälsokontroll, så kallad screening, eller som ett led i utredningen av kvinnor/män med symtom från brösten, så kallad klinisk mammografi.

Mammografi är en röntgenundersökning där vi med hjälp av digital teknik får detaljrika bilder av bröstets mjukdelar. Med hjälp av dessa bilder kan vi upptäcka små tumörer innan man själv kan känna dem eller hunnit orsaka några symtom.

Vad gäller röntgenstrålningen vid en mammografiundersökning ger den mycket små stråldoser vid varje tillfälle. Den är mindre än den naturliga strålning som vi utsätts för i vår vardagsmiljö från marken och luften.

Radiologiska klinikens mammografiavdelning är samlokaliserade med bröstmottagningen/kirurgkliniken och patologkliniken på Bröstcentrum, vilket gör att vårdförloppet blir så snabbt som möjligt.

Söka vård hos oss

Till klinisk mammografi kommer du:

  • via remiss från vårdcentral eller annan vårdinrättning
  • via egenremiss från bröstmottagningen
  • för kompletterande bildtagningen från screeningen
  • för kontroller efter operation eller hereditet.

Hälsokontroll med mammografi, screening

Hälsokontroll med mammografi (screening), utförs i förebyggande syfte på kvinnor som är symtomfria. Målet är att upptäcka bröstcancer så tidigt som möjligt. Tidig upptäckt leder till både skonsammare och effektivare behandling.

Enligt socialstyrelsens rekommendation erbjuds alla kvinnor, från och med det år de fyller 40 till och med 74, för undersökning. Vi har ett intervall på cirka 18-24 månader men vissa variationer kan förekomma beroende på när det är dags att kalla kvinnor i din kommun. 

Bor du i Uddevalla kommun utför vi undersökningen på vår mottagning på Uddevalla sjukhus.

I andra kommuner i vårt upptagningsområde blir du kallad till någon av våra mobila enheter.

Screeningschema

Vid ditt besök hos oss

Klinisk mammografi 

Målet är att på ett säkert och effektivt sätt påvisa eller utesluta bröstcancer. Undersökningen börjar med en mammografi och bilderna bedöms av radiolog.

Ofta kompletteras undersökningen med ultraljud som utförs av en radiolog. Eventuell provtagning kan ske i samband med undersökningen.

Ibland görs en kliniskt bedömning av bröstkirurgen och vid eventuell provtagning är det alltid bröstkirurgen som lämnar provsvaret. Oftast lämnas besked om svar samma dag som undersökningen sker.

Hälsokontroll med mammografi, Screening

Hälsokontroll med mammografi är kostnadsfritt. Frikort eller reseersättning utgår ej vid screeningundersökning.

Checklista inför ditt besök

  • Undersökningen utförs med bar överkroppen. 
  • Piercing inom undersökningsområdet tas bort då metall kan störa bilderna. 
  • Ammar du bör barnet nyligen ha ätit för att i största möjliga mån ha ”tömda” bröst.
  • Undvik att använda parfym eller talk innan undersökningen även salva på brösten bör undvikas eftersom den kan synas och störa bilden.
  • Giltig fotolegitimation ska medtas.   

Vi som arbetar här

Hos oss jobbar radiologer, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och läkarsekreterare.

Ansvariga för mottagningen

Viktoria Martinsson, enhetschef
Telefon: 010-43 530 63
E-post: viktoria.martinsson@vgregion.se

OBS! E-post bör inte användas för kommunikation som handlar om patientärenden. E-post som skickas till NU-sjukvården diarieförs och blir allmän handling, och kan komma att begäras ut med hänvisning till offentlighetsprincipen.


Senast uppdaterad: 2022-08-09 14:37