112
Om du är livshotande sjuk och behöver komma i kontakt med oss för att få vår hjälp, gör du det via larmnumret 112 och SOS-Alarm.
BEDÖMA - HÄNVISA - VÅRDA - TRANSPORTERA
Ambulansverksamhetens uppdrag är att vid varje tillfälle bedöma och hänvisa patienten till rätt vårdnivå. När behov finns ska man också vårda och transportera patienten till rätt vårdnivå. Dessa bedömningar utförs av ambulansbesättningen som består av minst en sjuksköterska med möjlighet att kontakta läkare för bakre medicinskt stöd vid behov.
På dagtid är 23 akutambulanser, fyra single responder och sju sjuktransportfordon i drift. Nattetid är något färre enheter, 18 stycken akutambulanser, i drift. Enheterna är utplacerade på 16 strategiskt valda platser inom området.
Verksamheten utför cirka 55.000 uppdrag per år fördelat på de olika prioriteringsgraderna 1 till 4, där 1 är livshotande tillstånd och 4 är behov av liggande transport utan eller minimalt vårdbehov.
I nationella kvalitetsregister samlas information från hela landet om en viss sjukdom eller behandling. Informationen används sedan för att utvärdera och förbättra vården.
Ambulansverksamheten är ansluten till det nationella kvalitetsregistret för ambulanssjukvård – AmbuReg. Kvalitetsregistret bidrar till ny kunskap om hur hälso- och sjukvården ska utöva ambulanssjukvård. Uppgifter i kvalitetsregistret presenteras aldrig på individnivå utan sammanställs per vårdgivare, region och nationellt.
Att delta i ett kvalitetsregister är frivilligt. Du kan meddela oss att inte bli registrerad eller att få dina uppgifter raderade.
AmbuReg – nationellt kvalitetsregistret för ambulanssjukvård
Frågor gällande ambulansverksamheten, exempelvis kring fakturor eller patientklagomål, hanteras via 010-435 10 35 eller ambulanscentrum.nu@vgregion.se.