Rikard Hänggård, operationssjuksköterska

Rikard Hänggård, operationssjuksköterska
Rikard Hänggård, operationssjuksköterska
Fotograf: Kent Eng

Varför valde du att bli operationssjuksköterska?

Det var ett enkelt val för mig. Jag trivs med akutsjukvård och dess utmaningar. Det är ett praktiskt arbete – jag spenderar min arbetsdag i operationssalen med min patient. På en operation har du din roll i teamet och vet vad du ska göra. Det kan vara allt från att hjälpa till att ta bort en blindtarm eller en cancertumör, till att spika ihop ett brutet ben. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Det finns inga typiska arbetsdagar och det är en del av charmen med jobbet. Vi är ett traumasjukhus med en centraloperation där vi gör allt mellan himmel och jord. Däremot har vi så klart typiska arbetsuppgifter. Bland annat ställer jag i ordning operationssalen inför en operation och ser till att rätt utrustning och instrument finns på plats. Under själva operationen hjälper jag kirurgen med instrument och assistans. När operationen är färdig räknar jag alltid alla instrument, nålar och kompresser så att inget glöms kvar i patienten. 

Vad är det roligaste med ditt yrke?

Att delta i operationer. Operation är ju dessutom den botande biten i behandlingen vilket jag tycker är roligt.

Vilka fördelar finns det att jobba på ett sjukhus?

Att vi faktiskt kan operera människor. Du är alltid omgiven av kunniga människor i operationssalen. Det innebär att du blir lugn och trygg i din yrkesroll och du vet vad som är ditt ansvar och vad som inte är det.

Vem skulle du rekommendera att börja jobba som operationssjuksköterska i NU-sjukvården?

Jag skulle rekommendera en person med skinn på näsan som är orädd, tydlig och framförallt uthållig.