NU-sjukvården helt rökfritt 2017

Från årsskiftet blir NU-sjukvården ett rökfritt sjukhusområde. – Varje år insjuknar nästan 7 000 svenskar i cancer kopplat till rökning. Som hälsofrämjande sjukhus ska vi hjälpa till att göra Sverige rökfritt, säger sjukhusdirektör Lars Wiklund.

Sedan drygt tio år tillbaka är NU-sjukvården ett rökfritt sjukhus. Det innebär att rökning inte är tillåtet inomhus, däremot kan besökare, patienter och medarbetare röka utomhus på sjukhusets område, på särskilt angivna rökplatser

Nu går NU-sjukvården ett steg längre.

– Från den 1 januari är det inte tillåtet att röka någonstans inom sjukhusområdet och alla rökkurer monteras därför ned, säger Ebba Carlsson, NU-sjukvårdens processledare för HFS, hälsofrämjande hälso- och sjukvård, och den som leder införandet av rökfritt sjukhusområde.

Kartor över rökfritt sjukhusområde

NÄL

Uddevalla sjukhus

Stöd till patienter och medarbetare

– Vi vill erbjuda patienter, medarbetare och besökare en rökfri miljö så att ingen ofrivilligt ska behöva utsättas för tobaksrök när de vistas inom sjukhushuset område, säger hon.

I samband med årets Tobaksfria vecka, som pågår den 21-27 november, gör NU-sjukvården flera utåtriktade aktiviteter, både på och utanför sjukhuset, för att informera personal och besökare om fördelarna med att sluta röka och hur NU-sjukvården kan hjälpa till.

– Medarbetare som behöver stöd för att sluta röka får det via företagshälsovården och vi erbjuder hjälp till patienter att bli rökfria inför operation eller i samband med sjukdomar som är kopplade till rökning, som hjärtinfarkt, säger Ebba Carlsson.

Aktiviteter under Tobaksfria veckan

Måndagen den 21 november kan patienter och personal ta reda på mer genom en informationsstation på Uddevalla sjukhus, utanför matsalen vid lunchtid, och onsdagen den 23 november finns informationsstation på NÄL, även där utanför matsalen vid lunchtid.

Torsdagen den 24 november föreläser Marianne Lång, NU-sjukvårdens rökavvänjningssjuksköterska, på Bohusläns museum. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för allmänheten.

Inbjudan till föreläsningen

Längs Hälsostigen, en promenadslinga intill NÄL, finns den här veckan en tipspromenad med påståenden om tobak och rökningen. Alla som deltar får pris, i form av bättre kondition och ökade kunskaper.

Mer information:

Vad är HFS?

Råd till patienter

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:32