NU-sjukvården först inom VGR med elcyklar - för bättre miljö

Vid årsskiftet införde Västra Götalandsregionen klimatväxling. Det innebär bland annat att tjänsteresor med egen bil ska styras över till mer miljövänliga alternativ, som elcykel. Nu har de första elassisterade cyklarna levererats till NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri.

I våras kunde verksamheterna inom VGR börja ansöka om elassisterade cyklar, som har finansierats med avgifterna för miljöpåverkande tjänsteresor enligt klimatväxlingen.

I den första leveransen har NU-sjukvården fått 14 elcyklar. Av dem kom fyra till den vuxenpsykiatriska öppenvårds-mottagningen vid Uddevalla sjukhus nu i veckan.

– Vi gör många hembesök hos patienterna och har redan vanliga cyklar som vi använder, säger Aase Eriksson, vårdenhetschef.

– Men de här cyklarna är av bättre kvalitet än de vi har idag och det kommer nog att kunna stimulera fler av medarbetarna att välja cykel i stället, sägerChrister Johansson, som också är vårdenhetschef.

Med en elcykel kommer man upp i 25 km/h, så det är ingen skillnad i hastigheten, jämfört med en vanlig cykel. Men det går snabbare och lättare att cykla uppför.

– Därför passar elcyklar oss bra, det är backigt här i Uddevalla. Så personalen är mycket nöjd, säger Aase Eriksson.

Stort intresse för miljöfrågor

De övriga tio av NU-sjukvårdens elcyklar levereras till vuxenpsykiatrin i Trollhättan, Åmål, Vänerparken och Bäckefors.

– NU-sjukvården var först ut med att rena lustgasen från förlossningen och nu är vi först med att få elcyklar. Det visar att det finns ett stort intresse för miljöfrågor hos oss, säger Ingrid Larsson, miljösamordnare i NU-sjukvården.

De nya elcyklarna är speciallackade i VGR-blått, en av profilfärgerna. Service ingår i avtalet med leverantören och cyklarna levereras med hjälm.

– Intresset för elcyklarna har varit över förväntan, men ambitionen är att alla verksamheter som ansöker om elcykel ska få det, säger Jenny Sjöstedt, miljöstrateg inom VGR.

– Det går att söka fram till november, även för andra verksamheter inom NU-sjukvården än vuxenpsykiatrin.

Utöver de 14 cyklar som nu går till NU-sjukvården i Fyrbodal ska Skaraborg få tio cyklar och Södra Älvsborg tio cyklar.

Ska gynna hela VGR

– Det är roligt att se att verksamheterna hittat sätt att använda dem även utanför Göteborg. Det är ett av kriterierna för klimatväxlingen, att hela VGR ska få ut något av den, säger Jenny Sjöstedt.

– Vi kommer också att följa upp hur de första elcyklarna används. Cyklarna är utrustade med färddator så vi kan se hur långt de har gått. Vi kommer också att titta på hur många gånger som cyklarna har ersatt bil. 


Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:18