Nya och snabbare sätt att utreda urinblåsecancer
Urinblåsecancer är en av de vanligaste formerna av cancer. Likt andra former av cancer är det viktigt att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt. I en ny doktorsavhandling visar Suleiman Abuhasanein, specialistläkare i urologi, hur ett nytt urinprov kan ge snabbare diagnoser – och att innovativ AI-teknik kan minska kostnaderna för samhället.
De nuvarande utredningsmetoderna av urinblåsan vid misstänkt urinblåsecancer – cystoskopi och datortomografiurografi – kan innebära både obehag och komplikationer för patienten. De är dessutom kostsamma och resurskrävande.
I sin forskning har Suleiman Abuhasanein studerat hur tidig upptäckt av urinblåsecancer kan påverka tumöregenskaper och utvärderat potentialen av datortomografiurografi som utredningsmetod. Han har också utvecklat en innovativ AI-teknik som gör det möjligt att identifiera urinblåsecancer automatiskt i den undersökningen.
Kan minska belastningen på mottagningar
– Det är berikande att bidra till ny kunskap inom området. Att veta att ens arbete kan ha en verklig påverkan och bidra till framsteg inom fältet ger en känsla av stolthet och prestation, säger han.
Med de nya forskningsrönen kan behovet av cytoskopi, kameraundersökningar i urinblåsan, försvinna. Det kan också bli möjligt att ställa snabbare diagnoser, med hjälp av det nya urinprovet för patienter med makroskopisk hematuri (synligt blod i urinen). I förlängningen kan detta minska belastningen på sjukvårdens urologiska mottagningar.
Hela artikeln om Suleiman Abuhasaneins forskning finns att läsa där den först publicerades, på Institutionen för kliniska vetenskaper, Göteborgs universitet.
Forskning i NU-sjukvården
Bland NU-sjukvårdens medarbetare finns fem professorer, åtta docenter, ett 30-tal disputerade och ett 30-tal antagna doktorander. De vetenskapliga publiceringar som utförs av sjukhusets medarbetare gör att NU-sjukvården bidrar till att Vetenskapsrådet gav den kliniska forskningen i Västra Götaland högsta betyg i den senaste utvärderingen av ALF-regionerna. Det finns sju ALF-regioner, och det är de som har avtal med staten om läkarutbildningen och den kliniska forskningen.
Fakta: Urinblåsecancer
I Sverige upptäcks cirka 3 200 fall av urinblåsecancer per år och varje år dör 700 personer till följd av urinblåsecancersjukdomen. Tre av fyra patienter med blåscancer har synligt blod i urinen (makroskopisk hematuri) som debutsymtom.