Akutmottagningen börjar arbeta i team
Kortare väntetider, effektivare arbetssätt, jämnare arbetsbelastning, förbättrad kommunikation och högre patientsäkerhet. Det är några av förbättringarna som de nya arbetssätten på akutmottagningen hoppas kunna skapa.
Akutmottagningen på NÄL är en av Sveriges största med i genomsnitt 180 besök per dygn. Här arbetar cirka 200 personer och de största yrkesgrupperna är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare.
Nu utvecklas arbetssätten på akutmottagningen genom att man börjar arbeta i team. Det innebär att läkare, sjuksköterska och undersköterska sitter tillsammans i team och träffar patienten tillsammans. Till sin hjälp finns vårdadministratörer som avlastar vårdpersonalen med administrativa uppgifter.
Kortare väntetider och ökad patientsäkerhet
Teamarbetet hoppas kunna effektivisera handläggningen av patienterna vilket i sin tur kommer korta väntetiderna på akutmottagningen.
– En av de främsta fördelarna med att arbeta i team är att patienten slipper berätta samma sak till flera olika personer när alla yrkesgrupper är med vid patientmötet. Det minskar risken för kommunikationsmissar vilket kommer höja patientsäkerheten och effektivisera arbetet, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på akutmottagningen i NU-sjukvården.
Bättre arbetsmiljö
Ett tätare samarbete mellan yrkesgrupperna kommer förbättra upplevelsen för patienten men även förbättra arbetsmiljön.
– Vi tror att ett tätare samarbete mellan yrkesgrupperna gör att kommunikationen förenklas, att kompetensen hos varje yrkesgrupp tas tillvara på bästa sätt och även att arbetsbelastningen kommer bli jämnare på akutmottagningen, säger Bengt Asplén.
Steg ett i införandet
Sedan 2015 är akutsjukvård en basspecialitet som läkare kan välja som specialistutbildning. 2018 blev den första akutläkaren klar i NU-sjukvården och just nu finns det elva specialister i akutsjukvård och 17 ST-läkare på NÄL:s akutmottagning.
– Akutsjukvårdsspecialister på akutmottagningen kan bedöma och hantera akuta medicinska tillstånd på ett snabbt och effektivt sätt. När vi nu inför teamarbete är akutläkarna en enorm tillgång. De gör det möjligt att hantera alla olika patientkategorier vilket bidrar till lastbalansering och effektivisering av arbetet på akutmottagningen, säger Bengt Asplén.
I förra veckan infördes arbetssättet med teamarbete i en av modulerna på akutmottagningen. Efter sommaren kommer teamarbetet vara infört i alla tre moduler.