Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ingen akut slutenvård på BUP NÄL vecka 30-33

Brist på specialistläkare leder till att barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) tvingas hålla vårdplatser på avdelning 28 på NÄL stängda under fyra veckor. Under tiden bedriver avdelningen förstärkt dagvård och patienter från NU-sjukvården och Skaraborgs sjukhus som behöver heldygnsvård vårdas i stället på Sahlgrenska Universitetssjukhuset respektive Södra Älvsborgs sjukhus.

Avdelning 28 på NÄL har sex vårdplatser och bedriver heldygnsvård, alltså inläggning på sjukhus, för barn och ungdomar upp till 18 år. Det handlar om olika svåra psykiska tillstånd, där patienterna behöver tillgång till specialistläkare, dygnet runt, och därför inte kan vårdas via öppenvården på BUP:s mottagningar runt om i området.

− Tanken på att inte kunna vårda de mest sköra patienterna på sjukhuset känns oerhört smärtsam för mig och mina medarbetare, och jag förstår att detta kan väcka stor oro hos våra patienter och deras närstående, säger Lars Ahngnell, verksamhetschef för BUP i NU-sjukvården.

− Men vi kan inte bedriva en patientsäker specialistvård utan specialistläkare och därför är jag tacksam för att vi kan erbjuda våra patienter heldygnsvård på andra sjukhus i regionen.

Förstärkt dagvård på avdelning 28

Vecka 30-33 är avdelning 28 bemannad med sjuksköterskor, skötare och underläkare som i stället för slutenvård bedriver förstärkt dagvård, med fler mobila uppföljningar. Avdelningen kan också göra akuta bedömningar.  Patienter som, efter läkarkontakt, bedöms vara i behov av inläggning på sjukhus får vård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset vecka 30 och 32 och Södra Älvsborgs sjukhus vecka 31 och 33.

Brist på specialistläkare inom psykiatrin

Inom andra verksamheter är det bristen på sjuksköterskor som leder fram till neddragningar under sommaren. I BUP:s fall är det tvärtom, de har löst bemanningen av sjuksköterskor för denna sommarperiod. Tillgången till specialistläkare har under flera år hanterats med hjälp av bemanningsläkare, men BUP har inte lyckats fått leverans från företagen denna sommar.