Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Två år med covid-19-patienter

Publicerad: Uppdaterad:

I dag, den 17 mars, har det gått två år sedan NU-sjukvården tog emot de första patienterna som behövde läggas in för covid-19. Då var sjukdomen ny och skrämmande, även för de medicinska professionerna. I dag har pandemin och dess effekter blivit en del av den vanliga – fast ovanliga – vardagen för sjukhusets alla medarbetare, oavsett om de arbetar patientnära eller inte.

Den 17 mars 2020 var en tisdag. När de första covid-19-patienterna lades in på sjukhuset den dagen var det kulmen på sju intensiva dagar, som i sig blev starten på en utveckling som få hade kunnat föreställa sig.

Den 10 mars 2020 kom beskedet om de första bekräftade fallen i NU-sjukvårdens område. Dagen efter drabbades Sverige av det första dödsfallet och WHO fastställde utbrottet av covid-19 som en pandemi.

Snabbt upp i stabsläge

Den 12 mars gick NU-sjukvården upp i stabsläge, som det första sjukhuset i Västra Götalandsregionen. I snabb takt införde SSL (särskild sjukvårdsledning) de följande dagarna åtgärder som besöksrestriktioner, stängda entréer och entrévärdar.

Från den 16 mars gällde stopp för vissa planerade operationer, för att kunna omfördela resurser, exempelvis omflyttning av medarbetare, till IVA och epidemivård.

När de första patienterna lades in var sjukhuset redo. Och ändå inte.

− Det senaste två åren har präglats av konstant förändring och utveckling, i en mycket snabbare takt än vi annars varit vana vid, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör.

− Vi blev snabbt varse att det inte längre var vi som höll i taktpinnen, det var pandemin.

Munskydd på, munskydd av − och på, igen...

Arbetssätt och riktlinjer har utvecklats och förändrats, ofta med mycket kort varsel.

− Ibland har vi fått ta fram flera nya versioner av samma rutin, under en och samma dag, exempelvis för personlig skyddsutrustning, munskydd som source control, vaccination av medarbetare och personalprovtagning, säger han.

Sjukhusets medarbetare har fått ställa upp och ställa om, hålla i, hålla ut och hålla avstånd, och inte bara en gång.

Fortfarande en utmaning

−  Jag är djupt imponerad över hur chefer och medarbetare krokar arm, samarbetar över gränserna för såväl verksamheter som professioner, och kämpar tillsammans, för patienterna och deras närståendes bästa.  

−  Det har varit tufft, det kan ingen förneka, och covid-19 är fortfarande en utmaning för oss. Vi befinner oss ännu i stabsläge och vi har besöksrestriktioner och entrévärdar. Vem hade kunnat tro det för två år sedan?

Pandemin i siffror

Bakom varje siffra finns en människa

 • NU-sjukvården har hittills vårdat cirka 5 900 patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19.
 • Av dem har cirka 2 500 patienter varit smittade.
 • Cirka 235 patienter har behövt vård på IVA.
 • Cirka 350 patienter har dött med covid-19.
 • Cirka 32 500 doser har getts på vaccinmottagningarna.

Tolv månader med förstärkningsläge

 • Sjukhuset har befunnit sig i förhöjt beredskapsläge under hittills drygt 17 månader, i olika omgångar.
 • Av dem har sammanlagt tolv månader varit med förstärkningsläge, det näst högsta beredskapsläget. Det är samma nivå som under skolattacken på Kronan 2015, men då varade förstärkningsläget under ett dygn.

Inte bara en våg, utan flera

 • Under den första vågen, våren 2020, kom toppen den 9 maj, med 64 inneliggande patienter med bekräftad covid-19.
 • Under den andra vågen kom toppen den 17 december, med 96 patienter.
 • Under den hittills senaste vågen kom toppen i slutet av januari, då vårdades 76 patienter med covid-19.
 • Den senaste veckan ligger antalet på ett 30-tal patienter.
 • Siffrorna är hämtade från VGR:s officiella kurva. Klicka i bilden för att se antalet patienter för olika dagar.

Publicerad: