Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Snabba ryck när avdelning för utskrivningsklara öppnade

Publicerad: Uppdaterad:
Vårdpersonal i sjukhuskorridor
Fr.v. Shyrhete, Fiknete och Nadana är några av undersköterskorna som jobbar med utskrivningsklara patienter på avdelning 54, som NU-sjukvården öppnat.

När trycket på vården förra veckan blev så högt att stabsläges utlöstes, bestämde NU-sjukvården att så fort som möjligt öppna en avdelning för utskrivningsklara patienter. Efter bara några timmars förberedelser kunde tio vårdplatser öppnas den 6 maj, på avdelning 54 på NÄL.

– Det är många som bidragit till att vi fick bollen i rullning så snabbt. Jag tror att pandemin har lärt oss att det kan gå fort ibland och det finns en större acceptans för att börja och så styra upp allt eftersom, säger Hanna Skaresund.

Hon arbetar i vanliga fall på planeringsenheten, men har nu fått uppdraget som t.f. vårdenhetschef.

Planerad sommaröppning tidigarelades

Bland dem som gjorde det möjligt att komma igång så snabbt lyfter hon fram undersköterskor som varit på avdelningen förut och som nu är tillbaka igen, sjuksköterskor som finns i beredskap för avdelningen, verksamhetschefer inom område I, farmaceuter från sjukvårdsapoteket och förråds- och kökspersonal från Regionservice.

Avdelning 54 öppnade tillfälligt som UK-avdelning i vintras och skulle ha öppnat igen i juni. I och med den förändrade vårdplatssituationen blev detta tidigarelagt. Hanna Skaresund berättar att avdelningen redan under måndagen den 9 maj kunnat utöka antalet vårdplatser från tio till 13. Hon hoppas att målet på 17 vårdplatser för utskrivningsklara patienter ska vara nått kommande helg.

Förutsättningen är att bemanningen löser sig. 

Pusslar med scheman och löser strukturer

– Alla är väldigt arbetsvilliga och vi pusslar med scheman för att hitta strukturer. Det känns otroligt tryggt att ha Nadana här, säger Hanna Skaresund.

Nadana som hon pratar om är samordnare för undersköterskegruppen och har liksom många andra varit på avdelningen tidigare.

– Det känns superbra att vara tillbaka igen, säger hon och får medhåll av undersköterskekollegan Fiknete:

– Det är toppen, säger hon. Vi har varit utspridda på olika avdelningar och känner oss hemma här. Jag säger bara: Äntligen!

Avdelning 54

Avdelning 54 är ingen ordinarie vårdavdelning. Eftersom patienterna (i nuläget bara från medicinområdet) är utskrivningsklara får de inte sjukhusvård på avdelningen, utan omsorg som motsvarar vad de hade fått om varit tillbaka i sitt ordinarie boende. Avdelningen bemannas av undersköterskor och vårdbiträden, med stöd av sjuksköterska i beredskap.

Avdelning 54

Vårdpersonal - kan du hjälpa till?

Är du undersköterska eller sjuksköterska och kan tänka dig att hjälpa till genom och arbeta på avdelning 54? Hör av dig! Mejla till rekryteringsenheten.nu@vgregion.se 

Publicerad: