Snabba omställningar för att minska överbeläggningar

Uppdaterad:
Publicerad:
Personal med munskydd på avdelningar för utskrivningsklara patienter

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Efter snart två år i pandemins grepp är NU-sjukvårdens anställda trötta och slitna. Ändå lyckas de ställa upp och ställa om. Som enhetscheferna Marie-Louise Dahlén Lindqvist och Ida Lindahl. Tillsammans med sina medarbetare bidrar de just nu till att utjämna trycket på NU-sjukvårdens vårdavdelningar och minska överbeläggningar - genom att ta hand om utskrivningsklara patienter, som inte kan komma hem till sitt ordinarie boende.

Torsdag 30 december gick NU-sjukvården upp i stabsläge, på grund av hög sjukfrånvaro på sjukhuset och i omgivande kommuner. Precis som alla andra måste anställda inom offentlig sektor följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19.

Utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhuset

Under jul- och nyårshelgerna har kommunernas bemanningsproblem blivit märkbara för sjukhuset.

− Vi har problem med att skriva ut de patienter som behöver omsorg av kommunen efter sin sjukhusvistelse. De blir kvar längre på sjukhuset än planerat, fast de inte är behov av sjukhusvård, istället för att komma hem till sitt ordinarie boende, säger Marie-Louise Dahlén Lindqvist, som vanligtvis arbetar som enhetschef för flera mottagningar inom verksamheten för specialistmedicin.

Just nu är hon dock tf enhetschef för NU-sjukvårdens nya tillfälliga enhet för enbart utskrivningsklara patienter, som öppnade före nyår, efter bara några få dagars planering.

Överbeläggningar och längre väntan på akutmottagningen

För att beskriva effekterna för sjukhuset när utskrivningsklara patienter inte kan åka hem fungerar den klassiska berättelsen om katten-på-råttan och råttan-på-repet som en bra liknelse.

− När utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhuset kan det leda till överbeläggningar på vårdavdelningarna, där bemanningsläget redan är ansträngt, vilket i sin tur kan medföra att patienter blir kvar på akutmottagningen längre än vad de behöver, eftersom de inte kan skrivas in på sin avdelning. Och det kan ge längre väntetider på akutmottagningen.

Den tillfälliga enheten för utskrivningsklara patienter, så kallade UK-patienter, ryms i avdelning 54:s lokaler. Avdelning 54 är just nu därför ingen ordinarie vårdavdelning, utan bemannas med undersköterskor, som tar extrapass, med stöd av sjuksköterska i beredskap.

Undersköterskorna spelar viktig roll

− UK-patienterna är kvar på sjukhuset, men de får inte sjukhusvård, utan den omsorg som motsvarar vad de hade fått om de varit tillbaka i sitt ordinarie boende, säger Marie-Louise Dahlén Lindqvist.

Från start har den tillfälliga enheten för UK-patienter åtta platser, men ett intensivt arbete pågår för att kunna öka till 16 platser. Marie-Louise Dahlén Lindqvist vill gärna lyfta fram undersköterskornas viktiga roll för att detta ska fungera.

− Vi har fått hjälp av många fantastiska undersköterskor och sjuksköterskor och behöver fler av båda professionerna till enheten. Men det är undersköterskorna som är på plats hela tiden, hos patienterna, säger hon. 

− Det känns bra att få tänka utanför boxen och jag har haft stor hjälp av Katarina Sandman, som är rutinerad undersköterska i NU-sjukvården.

Extrastöd från HR och paramedicin

HR-specialist har varit i tjänst under nyårshelgen för att kunna ta emot och förmedla intresseanmälningar från undersköterskor och sjuksköterskor som kan tänka sig att ta extrapass. Dessutom har verksamheten för paramedicin gått in med extra resurser i form av arbetsterapeuter och fysioterapeuter för att göra de bedömningar av förflyttningsförmåga och hjälpmedelsutprovningar som krävts för utskrivningar under nyårshelgen.

Att sjukhusets chefer och medarbetare snabbt får ställa upp, för att kunna ställa om, har blivit vardag under pandemin, men har tidigare främst handlat om att kunna öka kapaciteten för covid-19-vården. Än så länge är antalet coronapatienter lågt, i jämförelse med toppnoteringarna för cirka ett år sedan, då NU-sjukvården vårdade nästan 100 patienter med bekräftad covid-19. Under nyårshelgen har dock en markant ökning noterats.

Omikron väntas få stor samhällseffekt

Inte minst utvecklingen hösten 2020 har visat hur läget kan förändras och förvärras på kort tid. Att NU-sjukvården från torsdag den 30 december befinner sig i stabsläge ska därför också ses som en åtgärd för att börja förbereda sjukhuset på den förväntade snabba smittspridningen av omikron, den senaste virusvarianten av covid-19, som i mitten av januari beräknas få stor samhällseffekt.

Från start har pandemins vardag präglats av samarbete, på alla nivåer, inte bara inom sjukhusets fyra områden, utan också över gränserna.  Ett aktuellt exempel är att även avdelning 35, gynekologi, öppnade platser för utskrivningsklara patienter, främst från område I, under mellandagarna. Det handlar om fem av avdelningens platser och det är avdelningens egna undersköterskor som sköter omsorgen.

Alla jobbar på för patienterna

För avdelningschef Ida Lindahl och hennes medarbetare på avdelning 35 var det självklart att ställa upp, även denna gång.

− Hatten av för mina medarbetare, säger hon. Jag hör inget negativt, alla bara jobbar på, för att det ska bli så bra som möjligt för patienterna.

NU-sjukvården i stabsläge 

Vårdpersonal sökes till extrapass

Är du sjuksköterska eller undersköterska och kan tänka dig att hjälpa oss genom att arbeta extra – hör av dig! NU-sjukvårdens patienter och medarbetare behöver dig. Mejla till rekryteringsenheten.nu@vgregion.se 

Undersköterska till bemanningsservice och provtagningsarbetet - tjänsteannons