SamVux − unik samverkan i Åmål för bättre vuxenhälsa
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
Först i VGR, och troligtvis i hela landet. I Åmål har NU-sjukvårdens öppenpsykiatri, vårdcentralen Medpro Clinic och kommunens socialtjänst tillsammans skapat SamVux, Samordnad Vuxenhälsa. För den som har problem att hantera vardagen innebär detta en snabbare och enklare väg för att få hjälp. Oavsett om det handlar om psykiska eller fysiska besvär eller kanske sviktande ekonomi.
I dag, den 21 september, inviger SamVux sina nya lokaler på Södra Långgatan 12 (Folktandvårdens tidigare lokaler), mitt i Åmål. Det centrala läget kan även ses symboliskt, det ska vara enkelt att hitta in till SamVux.
− Vårt samarbete skapar en helhet runt individen, säger Stefan Krawczynski, SamVux-koordinator och rehabkoordinator för NU-sjukvårdens öppenpsykiatri för vuxna i Dalsland.
Bryta den onda cirkeln
För den som mår dåligt, och kanske även är arbetslös, kan det vara svårt att veta vilken hjälp det finns att få. Att behöva ta kontakt med och boka besök hos flera olika vårdgivare och myndigheter kan bli en övermäktig uppgift för den som har fastnat i en ond cirkel, av smärta, ångest eller oro.
Nu räcker det att individen söker hjälp hos någon av de tre huvudmännen: NU-sjukvårdens öppenpsykiatri, den lokala vårdcentralen Medpro Clinic eller kommunens individ- och familjeomsorg (IFO) inom socialtjänsten.
Genom SamVux har trion utarbetat ett gemensamt arbetssätt som innebär en första bedömning om det räcker att individen får hjälp hos respektive vårdgivare, eller om det även behövs ytterligare stöd.
Kan hjälpa till med fler myndighetskontakter
Med individens samtycke lyfts ärendet upp i en remissgrupp där alla tre huvudmän finns representerade. Samtycket innebär att sekretessen bryts mellan de olika enheterna. Detta är centralt för att kunna samverka och hjälpa individen med lämpliga insatser.
− Den som vill kan också ge oss samtycke att bryta sekretessen även med exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, så att vi kan ge stöd i ytterligare myndighetskontakter, säger Stefan Krawczynski.
− Vi arbetar med parallella processer, där vård-och stödinsatser kombineras med insatser mot arbete och sysselsättning, Förhoppningsvis kan vi hjälpa individen att bryta ett utanförskap och ett permanent bidragsberoende.
Tacksamma för att slippa bli bollade runt
SamVux har varit i gång i snart ett år. Remissgruppen träffas varannan vecka och går igenom de ärenden som kan vara aktuella för SamVux. Utifrån individens behov tas det sedan fram förslag på de insatser som erbjuds.
− De patienter och klienter som hittills fått vår hjälp uppskattar detta, att ha en väg in, och att inte behöva bli bollade runt, säger Stefan Krawczynski. De får i remissen till SamVux eget utrymme att beskriva sina önskemål och vilken hjälp de önskar, så att de har egen medverkan och delaktighet i processen, redan från början.
Samlade resurser och kompetenser hos SamVux:
- Socionomer
- Familjebehandlare
- Behandlare- beroendeproblematik
- Psykiatrisjuksköterska
- Friskvårdspedagog
- Distriktssjuksköterska
- Rehabkoordinator
- Kurator
- Psykologer
- Psykoterapeut
- KBT-terapeut
- Arbetsterapeut
- Läkare
- Vårdsamordnare
Mer information: www.samvux.se