Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

NU-sjukvården i normalläge

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Efter att NU-sjukvården haft förhöjt beredskapsläge sedan årsskiftet beslutade särskild sjukvårdsledning, SSL, den 22 mars kl. 14.03 att avveckla stabsläget för covid-19 på sjukhuset och återgå till normalläge.

– Vi har sett hur både antalet covid-19-patienter som vårdas på sjukhuset och antalet sjukskrivna medarbetare minskat den senaste tiden. När vi nu dessutom har kunnat trappa ner ett antal åtgärder relaterade till pandemin gör vi bedömningen att det är möjligt att ta detta steg, säger biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt.

Höjt beredskapsläge sedan årsskiftet

Det var när situationen runt nyår snabbt försämrades, till följd av hög sjukfrånvaro och ett ansträngt vårdplatsläge, som NU-sjukvården den 30 december beslutade att höja beredskapsnivån, först till stabsläge och kort därefter till förstärkningsläge. Den 4 mars beslutade SSL att sänka beredskapsnivån till stabsläge. Nu, några veckor senare, sänker NU-sjukvården alltså nivån till normalläge igen.

– Vi kommer att fortsätta att vårda covid-patienter under lång tid framöver, men nu har vi de verktyg vi behöver på plats för att hantera situationen. Nu får vi istället möjlighet att fokusera mer på de patienter som fått vänta på olika typer av vårdinsatser på grund av pandemin och på förberedelserna vi behöver göra inför sommaren, säger Anders Kullbratt.

Åtgärder som fortfarande gäller:

  • Bemanning av entrévärdar/väktare i sjukhusets entréer är förlängt till och med 19 april
  • Patienter och besökare erbjuds fortsatt munskydd av vårdenheterna
  • Huvudregeln för patienter som ska på mottagningsbesök är en-två symtomfria medföljande eller ledsagare, om inte verksamheten gett andra besked.
  • Huvudregeln för besök av inlagd patient på avdelning är en-två symtomfria besökare om inte verksamheten gett andra besked.