NU-sjukvården går från förstärkningsläge till stabsläge

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Efter två månader med förstärkningsläge beslutade NU-sjukvården den 4 mars att sänka beredskapsnivån till stabsläge.

– Vi vårdar fortfarande ett relativt högt antal covid-patienter på sjukhuset, men många av dem vårdas för andra huvuddiagnoser än covid, på olika vårdavdelningar i NU-sjukvården. Bemanningsläget är fortfarande ansträngt, men har den senaste tiden förbättrats. Därför är det vår sammantagna bedömning att vi kan sänka beredskapsnivån, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

Snabbt försämrat läge vid nyår

Det var när situationen runt nyår snabbt försämrades, till följd av hög sjukfrånvaro och ett ansträngt vårdplatsläge, som NU-sjukvården den 30 december beslutade att utlysa stabsläge. Redan några dagar senare, den 5 januari, höjdes beredskapsgraden till förstärkningsläge.

Efter stort engagemang från NU-sjukvårdens medarbetare och ett intensivt arbete och en rad insatser, som att utöka personalprovtagningen, aktivera eskaleringstrappan för epidemivård och öppna vårdplatser för utskrivningsklara patienter bedöms situationen nu som mer överblickbar och hanterbar.

Fortsatt allvarlig situation

– Vi har fortfarande en allvarlig situation och det är därför vi till att börja med sänker beredskapsnivån från förstärkningsläge till stabsläge. Vi kommer självklart att fortsätta ha hög beredskap så att vi snabbt kan vidta åtgärder om läget förändras. 

– Efter två år med pandemi har vi dessutom en helt annan kunskap idag om hur vi ska ta hand om patienter som behöver sjukhusvård för covid-19. Det ger oss trygghet att hantera situationen. I och med det här steget går vi in i en ny fas, säger Björn Järbur.

NU-sjukvårdens samlingssida om pandemin

Åtgärder som fortfarande gäller

  • Personal i vårdlokaler bär munskydd, utifrån Source control nivå 3.
  • Personal bär visir/skyddsglasögon i patientarbetet, som personlig skyddsutrustning om det finns risk för stänk av kroppsvätskor mot ögon, näsa eller mun, eller vid aerosolbildande procedurer.  
  • Sjukhusets entréer bemannas av entrévärdar/väktare. Beslutet är förlängt till och med 31 mars
  • Patienter och besökare erbjuds fortsatt munskydd
  • Huvudregeln för patienter som ska på mottagningsbesök är en-två symtomfria medföljande eller ledsagare, om inte verksamheten gett andra besked.
  • Huvudregeln för besök av inlagd patient på avdelning är en-två symtomfria besökare om inte verksamheten gett andra besked.