Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

"Största belöningen är att ha räddat en annan människas liv"

Publicerad: Uppdaterad:
Mustafa Ali

Mustafa Ali, ST-läkare på NU-sjukvårdens akutmottagning, har tilldelats utmärkelsen 112 Reward 2022, tillsammans med projektet för drönare med hjärtstartare. Bakom utmärkelsen står EENA, den europeiska samarbetsorganisationen för 112-organisationer.

– Personligen har jag redan fått den största belöningen: Jag har räddat en annan människas liv, säger han. Men självklart är jag glad över att projektet, och den tekniska lösningen som gjorde det möjligt, uppmärksammas på det här sättet.

Historien är redan världskänd, om hur Mustafa Ali på väg till jobbet på NU-sjukvårdens akutmottagning i mitten av december lyckades rädda livet på en man med hjärtstopp, tack vare en hjärtstartare som kom flygande med drönare. Inte minst för att det är den första kända insatsen där drönare var en viktig länk i den livräddande kedjan.

Drönarprojektet är ett samarbete mellan Sjukvårdens Larmcentral, som tillhör VGR, SOS-Alarm, Karolinska Institutet, som forskar kring projektet, och företaget som hanterar drönarna.

Publicerad: