Kunskapssatsning på undersköterskor

Uppdaterad:
Publicerad:
Linda Oltegen och Marie-Louise Åberg
Linda Oltegen och Marie-Louise Åberg är glada över möjligheten att gå modulutbildningar för undersköterskor.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Under våren och hösten har 285 undersköterskor fått en välkommen kunskapspåfyllning genom modulutbildningar i bland annat vårdhygien, blodprovtagning och sårbehandling. ”Jag blev jätteglad över chansen att vara med på utbildningarna. Det är en fantastisk möjlighet att få utöka sina kunskaper så man kan känna sig duktigare och tryggare i sin arbetsroll”, säger Linda Oltegen, undersköterska på avdelning 52/55.

Fredagen den 25 november var det dags för modulutbildning i palliativ vård. På plats var Marie-Louise Ågren, timvikarierande undersköterska på MÄVA 1, MÄVA 2 och avdelning 12.

– För mig betyder kunskap förståelse och färdighet. Såväl samhälle som organisationer genomgår ständiga förändringar och kvalitetsförbättringar. Nya färdigheter och kunskaper behövs för att undersköterskan ska kunna utveckla sin yrkesroll.

Linda Oltegen gick modulen i palliativ vård tidigare under hösten.

– Under utbildningen ändrade jag min uppfattning om palliativ vård. De härliga föreläsarna från avdelning 14 lärde oss att man ska tänka positivt. Vi vårdar hela livet ut där döden är bara ett litet ögonblick. Vi ska ge patienten så bra liv och avslut som det bara går.

Många missuppfattningar om palliativ vård

Ellinor Carlsson är sjuksköterska på avdelning 14 och konsultsjuksköterska i palliativ vård och höll i modulutbildningen.

– Ett palliativt förhållningssätt är ett medvetet vårdande med en helhetssyn på människan för att stödja individen att leva med värdighet och med livskvalitet ända tills livet tar slut, vilket egentligen är grunden i all vård.

– Det finns en del missuppfattningar om att vi bara vårdar palliativt i livets slutskede men så är det inte. Efter att ha rett ut begreppen med undersköterskorna så kände många igen sig i förhållningssättet – det är ju så här undersköterskan i de flesta fall arbetar idag.

Ellinor Carlsson
Ellinor Carlsson är sjuksköterska på palliativa avdelningen och palliativa teamet.

”Ju mer vi kan, desto bättre kan vi ta hand om våra patienter”

Ellinor Carlsson är glad att delta i kompetensutvecklingen av undersköterskor.

– Vi ska vara stolta över våra fantastiska undersköterskor, som har precis lika stor möjlighet att hjälpa den patient som en doktor eller sjuksköterska har.

Undersköterskan Linda Oltegen, som under året deltagit på fyra modulutbildningar, rosar föreläsarna och ser framemot fler utbildningstillfällen.

– Låt oss ta vara på denna fantastiska förmån att kunna få mer kunskap på kort tid. Det tjänar vi alla på. Ju mer vi kan, desto bättre kan vi ta hand om våra patienter. 

Undersköterskor på utbildning.
Undersköterskor på utbildning.

 

Modulutbildningar för undersköterskor

Varje modulutbildning har varit 2-4 timmar och bestått av teoretisk genomgång, samtal och i viss mån praktisk träning.

– När vi startade i våras riktade vi oss främst till nyanställda, varav många var semestervikarier. Mellan mars och juni höll vi i 38 modulutbildningar med totalt 195 deltagare, säger Anna-Karin Jeppsson, studierektor i NU-sjukvården.

Under hösten har modulutbildningarna riktats om till vana undersköterskor med syftet att fräscha upp, repetera och fördjupa kunskaper.

Dessutom finns lokala initiativ för undersköterskeutbildningar, så som på avdelning 42 och 51, där undersköterskor utbildats i att sätta PVK (perifer venkateter, en tunn kateter som förs in i en ven och ger tillgång till blodbanan).