Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hårt tryck på NU-sjukvården

Publicerad: Uppdaterad:

De senaste dagarna har trycket på NU-sjukvården blivit allt mer ansträngt. Insatser sätts in för att ytterligare optimera både in- och utskrivningar. Men NU-sjukvården försöker också lotsa patienterna till rätt vårdnivå från början, eftersom sjukhuset märkt att det är många som kommer till akutmottagningen med åkommor där de kan få snabbare hjälp av primärvård eller 1177.

Det finns flera orsaker till att situationen uppkommit just nu.

– Vi befinner oss i den del av sommaren när antalet vårdplatser är som lägst. Detta i kombination med att vi har lägre bemanning på grund av semestrar, kommunerna har svårt att ta hem utskrivningsklara patienter och att antalet turister ökar i vårt upptagningsområde så här års har gjort att vi fått ett mycket ansträngt läge, säger biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt.

NU-sjukvårdens chefläkare Olof Ekre betonar hur viktigt det är att söka vård på rätt vårdnivå för att få så bra och snabb hjälp som möjligt. Men det är också många som behöver den specialistsjukvård som NU-sjukvården erbjuder. Det gör att flödet genom vården stoppar upp.

– När vårdavdelningarna inte kan skriva in och göra plats för nya patienter, blir patienterna kvar på akutmottagningen. Där vårdas de i lokaler som varken är anpassade eller avsedda för det ändamålet. Samtidigt kommer det nya patienter som akutenpersonalen ska ta emot, säger Olof Ekre.

Avdelning för inskrivningsklara öppnad

För att komma tillrätta med situationen sätter NU-sjukvården nu in flera olika insatser, både när det gäller in- och utskrivningarna. Under gårdagen den 26 juli öppnades bland annat en avdelning på NÄL för inskrivningsklara patienter, som tidigare fått vänta på akuten. 

Samarbete kring utskrivningsklara patienter

I andra änden av flödet arbetar NU-sjukvården med att ytterligare optimera processen för utskrivningsklara patienter, som behöver kommunala resurser för att återvända till hemkommunen.

– Trots nära samverkan och gott samarbete har vi märkt att kommunerna har svårt att ta hem sina utskrivningsklara patienter i den takt vi önskar och behöver, säger Anders Kullbratt.

Sök vård på rätt nivå

Olof Ekre avslutar med att skicka med följande råd:

– Våra medarbetare arbetar för högtryck och gör sitt yttersta för att ta hand om patienterna. Men vi behöver också hjälpas åt för att underlätta deras arbete. Om du råkar ut för allvarlig sjukdom eller en akut olycka vänder du dig till oss. Annars är det ofta vårdcentralen eller jourcentralen du ska åka till, inte akutmottagningen. Ring 1177, så lotsar de dig rätt.

Publicerad: