Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

En sommar på radiologin

Publicerad: Uppdaterad:
Ali Nur framför röntgenapparat

Ali Nur är 19-åringen från Vänersborg som på några få veckor blivit hemma på NÄL. Som feriepraktikant är han en av 22 gymnasieungdomar som sommarjobbar i NU-sjukvårdens verksamheter.

Feriepraktiken på radiologin på NÄL är Ali Nurs första sommarjobb och här har han trivts bra.

– Bäst har patienterna, mina handledare och kollegorna varit, många är roliga. Jag har lärt mig mycket om vården och hur röntgen fungerar, säger han.

”Kanske röntgensjuksköterska?”

Till vardags läser han el- och energiprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg och har fram tills nu tänkt sig en framtid som elektriker.

– Vården är ju ett helt annat område men visst finns det kunskaper om exempelvis automation som jag kan ta med mig från skolan, när vi jobbar med röntgenapparaterna. Kanske kan jag bli röntgensjuksköterska i stället? Det verkar behövas!

Avdelningschef Per-Åke Berggren tycker att det är bra att verksamheten kan erbjuda feriepraktik och är särskilt nöjd med Ali Nur.

– Han har verkligen tagit sig an jobbet på ett imponerande sätt, har lätt att lära och tar egna initiativ.

Första kontakten med patienterna

En vanlig dag börjar Ali Nur klockan halv åtta och slutar klockan tre. När patienter i väntrummet ska göra skelettröntgen är det han som ropar upp deras namn och följer dem till undersökningsrummet. När undersökningen är klar följer han dem ut.

– Ibland hittar de inte tillbaka till sin avdelning eller akutmottagningen själva så då brukar jag visa vägen, säger han.

”Får inte vara rädd för utmaningar”

Sjukhusvärlden är inget han har erfarenhet av sedan tidigare och innan feriepraktiken kände han ingen som jobbade på NÄL. Tipset om att söka praktik fick han av sin syster, som sett en annons på nätet.

– Jag tycker att fler borde söka feriepraktik här! Det är roligt och man lär sig massor. Men man får inte vara rädd för utmaningar! avslutar Ali Nur och ler.

Feriepraktik i NU-sjukvården

Varje år har du som går i gymnasiet möjlighet att söka feriepraktik i NU-sjukvården och andra delar av Västra Götalandsregionen.

I NU-sjukvården praktiserar du i någon av våra verksamheter på antingen NÄL eller Uddevalla sjukhus. Du går bredvid erfaren personal och gör praktik inom vård/kök.

Annonsen för feriepraktik sommaren 2023 publiceras i februari samma år.

Läs mer om feriepraktik

Publicerad: