Digitala besök ger kontinuitet i vuxenpsykiatrin

Uppdaterad:
Publicerad:
Terese Johansson, utvecklingsledare inom vuxenpsykiatrin
Terese Johansson, utvecklingsledare inom vuxenpsykiatrin

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Vuxenpsykiatrin, som redan innan pandemin hade börjat i mindre omfattning med digitala besök, fick under 2020 snabbt växla upp för att sprida kunskapen i verksamheten. Digitala besök har nu blivit viktiga för att upprätthålla kontinuiteten i kontakten med patienterna och öka tillgängligheten.

För att behandlingar och andra insatser inom vuxenpsykiatrin ska fungera på bästa sätt för patienterna är det viktigt att de planerade besöken blir av. Digitala besök används nu som ett komplement till de fysiska besöken på mottagningarna.

– Digitala besök har blivit otroligt viktiga för oss och för våra patienter. Inom psykiatrin är det mestadels samtal, vilket fungerar bra digitalt, säger Terese Johansson, utvecklingsledare inom vuxenpsykiatrin och tidigare arbetsterapeut på en av vuxenpsykiatrins mottagningar.

– Vissa patienter kan ha svårt att ta sig hemifrån och att träffa andra personer vilket kan göra att de föredrar digitala möten framför fysiska på mottagningen. Digitala besök kan vara ett första steg där de bekantar sig med behandlarens röst och ser hur man ser ut. Många patienter nämner också fördelarna med att slippa resa, både för att det sparar tid och ur ekonomisk synvinkel.

Startade redan innan pandemin

Under pandemin började vuxenpsykiatrin använda digitala besök mer och mer frekvent. Men redan under 2019 hade de börjat lite smått med läkare på distans för att kunna utnyttja resurserna så effektivt som möjligt.

– Patienten kom då till mottagningen och genomförde besöket med läkaren via länk, så vi hade en viss vana av digitala möten när pandemin kom. I samband med pandemin blev införandet av digitala möten till fler professioner prioriterat, för att kunna fortsätta erbjuda vård oavsett restriktioner. Vi fick tänka nytt och ställa om, vilket vi har mycket nytta av nu, säger Terese.

Tillgängligheten ökar med digitala besök

Att känna av en patients mående kan ibland vara svårt via en skärm. Och för vissa patienter är det en viktig del i behandlingen att komma hemifrån. Men ett besök som blir av är bättre än ett som inte blir det.

– Under pandemin hade vi alla gruppbehandlingar digitalt vilket var nödvändigt för att de skulle kunna genomföras. Det var en utmaning att få till dem bra och nu har många gruppbehandlingar återgått till fysiska möten igen. Men detta är något som vi vill fortsätta utveckla för att kunna erbjuda behandling i grupp till alla som har behov.

– De digitala besöken är idag ett jättebra komplement till de fysiska besöken. Vårt mål är att man som personal snabbt ska kunna skifta från fysiskt till digitalt besök om det skulle behövas så att vård- och behandlingsinsatser kan fortgå utan uppehåll. Med hjälp av digitala vårdmöten ökar vi vår tillgänglighet, säger Terese. 

Mer om digitala besök 

Under coronapandemin ökade antalet digitala vårdbesök markant i NU-sjukvården. Innan dess var det endast ett fåtal verksamheter som använt det.

Under första halvan av 2022 har däremot andelen digitala vårdmöten sjunkit. Nu görs en satsning för att öka andelen digitala besök igen.

– Digitala vårdmöten har många fördelar för både patienterna, som sparar tid och besvär med att ta sig till sjukhuset, och för medarbetarna. Nu är det viktigt att vi inte tappar takten i utvecklingen, utan sätter delmål som gör att vi kan vända de tecken på nedgång som vi sett den senaste tiden, säger Peter Heie, ordförande i NU-sjukvårdens styrelse.

Om appen Mitt vårdmöte

Ett digitalt vårdmöte fungerar precis som ett vanligt besök, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa din vårdgivare, utan kan göra det via ett videosamtal på din mobil, surfplatta eller dator.

En del mottagningar använder även virtuella mötesrum där många deltagare kan ansluta. Exempelvis logopedmottagningen använder sig av detta vid gruppbehandlingar.

Om du är intresserad av att träffa din vårdgivare digitalt, kontakta din mottagning för att höra om möjligheterna. Appen som används vid digitala vårdmöten heter "Mitt vårdmöte".

Läs mer om digitala vårdmöten