Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ökad smittspridning − nya rekommendationer för NU-sjukvårdens medarbetare

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Efter de senaste veckornas ökade smittspridning av covid-19, både i Sverige och utomlands, återinförs munskydd för medarbetare, och ska bäras hela arbetspasset i vårdlokaler. Även patienter och besökare ska erbjudas munskydd. Entrévärdar återinförs från 9 december.

– Covid-19-situationen har under några månader varit något lugnare, men pandemin har aldrig varit över. Nu ser vi att smittspridningen ökar igen, både hos oss och utomlands, och läget kan bli mer allvarligt, igen, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

Fler behöver sjukhusvård

Antalet patienter som behöver sjukhusvård till följd av covid-19 har under de senaste veckorna ökat i VGR.

För NU-sjukvårdens del är situationen ännu inte alarmerande, men även sjukhuset har märkt av en ökning av antalet patienter som vårdas för covid-19. Idag, fredag 3 december, vårdas fem patienter, varav ingen på IVA, för coronavirussjukdom.

– Vi följer utvecklingen av smittspridningen noga och har läget på sjukhuset under kontroll. Vi står mycket bättre rustade idag än när pandemin startade förra våren, säger Björn Järbur.

– Nu har vi de rutiner och planer vi behöver på plats och vet vilka åtgärder vi snabbt behöver sätta in om läget förändras. Det är en stor trygghet.

Nya rekommendationer

Flera åtgärder har redan satts in under veckan som gått. Det gäller exempelvis ändrade direktiv om munskydd i vårdlokaler, för personal, och nya rekommendationer till medarbetare, som bland annat handlar om distansarbete och begränsningar i antal deltagare i interna och externa möten.

Åtgärderna gäller än så länge bara sjukhusets medarbetare, men även patienter och besökare erbjuds munskydd.

Entrevärdar återinförs från 9 december

Från torsdag 9 december finns åter entrévärdar på plats vid sjukhusets huvudentréer. Inga förändringar sker i dagsläget för entréernas öppettider.