Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dialyspatienter först ut när NU-sjukvården vaccinerar mot covid-19

Tove Norman och Maria Karlsson med vaccin mot covid-19

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Den här veckan kommer över 700 patienter att få sin första dos vaccin mot covid-19 i NU-sjukvården. ”Äntligen!”, säger sjuksköterskan Tove Norman på njursviktsmottagningen, som vaccinerar bloddialyspatienter idag.

Egentligen smygstartade de redan i torsdags, Tove Norman och kollegorna. Då fick ett tjugotal patienter som är äldre än 65 och behandlas med bloddialys sin första dos på dialysmottagningens filial i Munkedal.  

– Det kändes jättebra! Det här har patienterna väntat på länge, säger Maria Karlsson, sjuksköterska.

Hon upplever att vaccinationsviljan är god hos gruppen, som tillsammans med bland annat organtransplanerade och patienter med påsdialys, hör till fas 2 i Folkhälsomyndighetens prioritetsordning för vaccination.

”Känns bra att ge vaccinet när de ändå är här”

Av de 170 doser som NU-sjukvården har fått för vaccination av dialyspatienter och organtransplanterade den här omgången, så vaccineras merparten på vaccinationsmottagningen på NÄL. Patienterna som får bloddialys blir däremot erbjudna vaccination i samband med sin behandling på dialysmottagningen.

– De är här tre gånger i veckan, minst fyra timmar i sträck, och flera har dessutom lång resväg. Därför känns det bra att kunna ge vaccinet när de ändå är här, säger Tove Norman.

Logistiken svårare än vaccinationen

Hon är distriktssköterska i grunden och har lång erfarenhet av arbete på vårdcentral. Att vaccinera är hon van vid.

– Det svåra är inte att vaccinera, utan snarare logistiken runt omkring. Hur länge håller vaccinet utanför kylskåp? Lyckas vi dra upp alla doser utan spill? Och hur planerar vi vaccinationerna tidsmässigt, så att eventuella biverkningar inte resulterar i att patienterna inte kan komma på nästa dialysbehandling?

Många äldre har redan fått vaccin

Även NU-sjukvårdens vaccinationsmottagningar på NÄL och Uddevalla sjukhus står redo att vaccinera patienter under veckan. Arbetet med att ringa och erbjuda tid för vaccination har sedan förra veckan sysselsatt motsvarande 15 heltidsanställda.

– Den tydligaste riskfaktorn för att drabbas av svår covid-19-sjukdom är hög ålder, och därför erbjuder vi vaccination till de allra äldsta först, säger Lena Stroud, vaccinationssamordnare i NU-sjukvården.

– Många som vi ringer till har redan påbörjat eller slutfört sin vaccination, antingen via den kommunala vården eller primärvården. Det är glädjande men gör att jobbet att fylla tiderna tar lite längre tid än vad vi hade räknat med.

NU-sjukvårdens vaccinationsuppdrag

Efter överenskommelse med Närhälsan och privata utförare av primärvård i Fyrbodal, ska NU-sjukvården erbjuda vaccination mot covid-19 till medicinska riskgrupper med behandling eller sjukdom som påverkar vaccination, och som följs upp på specialistmottagning på sjukhus, samt patienter som tillhör medicinska riskgrupper, där behandling eller sjukdom inte påverkar vaccination, men som följs genom besök på specialistmottagning en gång per år eller mer.

Eftersom NU-sjukvården de närmaste veckorna väntar mer stabila leveranser av vaccin mot covid-19 börjar utvalda mottagningar nu även skicka ut brev med erbjudande om vaccination till patienter.

Många patienter i Fyrbodal kan därför komma att bli kontaktade av både vårdcentral och sjukhus för erbjudande om vaccination.

– Det är bättre att bli erbjuden vaccination en gång extra än inte alls, även om vi förstår att en del invånare tycker detta är förvirrande, säger Lena Stroud.