Samorganisering av laboratoriemedicinsk verksamhet i regionen

Uppdaterad:
Publicerad:
Peter Brodin
Peter Brodin

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Från och med 1 januari 2021 kommer de laboratoriemedicinska verksamheterna i NU-sjukvården, Södra Älvsborgs Sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sjukhusen i väster att samorganiseras. Medarbetare och enhetschefer arbetar kvar på respektive sjukhus, men kommer organisatoriskt höra till Sahlgrenska Universitetssjukhuset inom nya regionala verksamhetsområden.

Laboratoriemedicin i NU-sjukvården består av klinisk kemi, klinisk mikrobiologi och transfusionsmedicin, medan klinisk patologi är en egen verksamhet. I den nya organisationen får varje verksamhet en egen regionövergripande verksamhetschef. Som det är idag har varje förvaltning egna verksamhetschefer för de laboratoriemedicinska verksamheterna.

Peter Brodin är idag verksamhetschef för laboratoriemedicin och patologi i NU-sjukvården. Den 5 juni blev det klart att Peter blir verksamhetschef för en av de regionövergripande delarna i den nya organisationen - klinisk mikrobiologi.

– Det känns roligt med ett nytt uppdrag för en stor och komplex organisation. Det ska bli väldigt spännande att bygga en samordnad mikrobiologisk verksamhet i regionen med medarbetare på NÄL, SÄS och SU, säger Peter Brodin.

Suzanne Iverson Hemberg blir verksamhetschef för det nya verksamhetsområdet klinisk kemi, Lars Palmqvist  för klinisk genetik och genomik och Michael Wilstermann kommer att leda klinisk patologi. Rekryteringen till verksamhetschef för immunologi och transfusionsmedicin pågår.

– Målet med sammanslagningen är att det ska bli en mer jämlik diagnostik med regiongemensamma metoder och rutiner. Det ska bidra till en ökad samordning och ökad effektivitet, säger Peter Gjertsson, områdeschef för område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Förändringar för NU-sjukvårdens medarbetare

Medarbetarna i NU-sjukvården jobbar alltså kvar på sina respektive enheter och behåller sin närmsta chef. Förändringarna som sker genom samarbetet med de andra förvaltningarnas enheter ska bidra till samordningsvinster.

– Idag jobbar vi lite olika förvaltningarna emellan. Vi kommer göra mer lika och det kommer bli lättare att samordna till exempel IT-system och arbetssätt. Rekryteringen av till exempel läkare kommer också att underlättas genom samordningen, säger Peter Brodin.

Samtidigt som laboratoriemedicin samordnas i regionen så blir det för medarbetarna i NU-sjukvården en uppdelning organisatoriskt då klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, transfusionsmedicin samt patologi haft en gemensam verksamhetschef.

– Det är viktigt att vi även fortsatt har ett tätt samarbete och dialog trots att vi delas upp organisatoriskt. Nu ska vi bygga något nytt och bli en ny gemensam organisation, säger Peter Brodin.

Samordnad laboratoriemedicin

I NU-sjukvården är det totalt cirka 155 medarbetare som blir berörda av omorganisationen:

- Klinisk kemi: 70 medarbetare
- Transfusionsmedicin: 25 medarbetare
- Klinisk mikrobiologi: 20 medarbetare
- Patologi: 40 medarbetare

Totalt är det cirka 1400 medarbetare i Västra Götalandsregionen som kommer ingå i den nya laboratoriemedicinska verksamheten. 

Skaraborgs sjukhus berörs inte i detta skedet då de har en extern leverantör.